Tech News #1

Bluetooth 5.0

Toată lumea știe ce este Bluetooth-ul și la ce folosește. Bine, să presupunem că tu nu știi: Bluetooth este o tehnologie prin care se pot transfera informații între două dispozitive alăturate fără să fie nevoie ca acestea să fie atinse. Această tehnologie a fost creată de compania Ericsson în 1998 și a fost îmbunătățită continuu până în zilele noastre.

Bluetooth 4.2 este tehnologia cu care au fost dotate smartphone-urile din 2016 și aceasta permitea transferul de date la viteze de până la 1 MB/s cu o rază de acţiune de până la 50 de metri cu un consum destul de măricel de energie.

În Decembrie anul trecut a fost anunțat Bluetooth 5.0 iar anul acesta Samsung Galaxy S8 a venit echipat cu tehnologia proaspătă. Noua versiune presupune viteze duble, cu o rază de acţiune de până la 200 de metri, foarte eficient energetic și ce e mai important, permite transferul până la 8 ori mai multe date ca 4.2.

Galaxy S8 are noua tehnologie inclusă și primul avantaj al acesteia este că noul smartphone poate trimite muzică către două boxe simultan, asta făcând posibilă sonorizarea unei întregi petreceri cu doar un telefon și mai multe boxe. De asemenea prin consumul său redus de energie ne vom putea bucura mai mult de această experiență.
Sunt foarte entuziasmat de noul Bluetooth, sperăm că marii producători îl vor adopta cât de curând.

Samsung Galaxy S8

Anul acesta, la Mobile World Congress, Samsung a ales să nu lanseze flaghip-ul lor mult așteptat însă a meritat așteptarea… Pe 18 martie telefonul a fost anunțat și a devenit disponibil din 21 Aprilie.

Noul S8 vine cu un “Infinity Display” de 5.8 respectiv 6.2 (S8+) inchi care este… superb, curbat, QuadHD (1440×2960). Tot device-ul este construit din materiale premium: pe față Gorilla Glass 5, pe spate la fel, marginile și rama sunt din metal. Față de alți competitori (cum ar fi mărul șapte), S8 își păstrează mufa jack.

Înăuntru găsim noul Snapdragon 835 (poate domnii de la LG vor nota asta), 64 GB storage pentru versiunea de bază și 4 GB RAM (se aude ceva și de o versiune cu 6 GB, dar nu e nimic oficial). În plus vine cu USB Type-C, senzor de amprentă (mutat pe spate din cauza lipsei de spațiu de pe față), rezistență la apă și praf, încărcare wireless, încărcare rapidă, slot MicroSD, senzor pentru scanarea iris-ului, Bluetooth 5.0, Android 7.0 … în concluzie, toate bunătățile pe care ți le-ai dori de la un flagship din 2017. Camera de pe spate este aceeași de pe Galaxy S7, dar asta nu este neapărat rău pentru ca acea cameră era deja grozavă. Oricum S8 aduce îmbunătățiri la procesarea imaginii care vor face diferența.

Dacă tot am înșirat cele mai bune lucruri pe care le obții dacă îți iei S8, stai să asculți și lucrurile pe care nu o să le iubești la el: în primul rând bateria… primești 3000 mAh, care desi pare multișor, țin să-ți amintesc că S7 avea aceeași baterie însă un ecran de 5.2 inchi. S8 vine cu 5.8 și aceeași baterie, iar asta e deja supărător: bateria nu va ține cel mai probabil nici până la sfârșitul zilei.

Al doilea lucru supărător este amplasarea senzorului de amprentă: nu pe mijloc, nu jos, ci sus, în dreapta camerei. Îți va fi foarte greu să ajungi acolo cu degetul arătător oricât de mari ar fi mâinile tale și în plus vei ajunge să murdărești lentila camerei pentru că o vei apăsa accidental.

Un alt aspect mai puțin interesant al acestui telefon este un buton special, amplasat în stânga ramei, sub butoanele de volum, care odată apăsat va activa asistentul inteligent creat de Samsung și anume Bixby. Ce este Bixby ? O imitație ieftină de Google Assistant care nu numai că nu se ridică la nivelul intelgenței celor de la Google, dar în plus nu este valabil decât prin America și Canada momentan.

Tot la capitolul ,,lucruri furate”: cum senzorul de amprentă a fost mutat pe spate, cei da la Huawei care aveau tehnologia patentată s-au sesizat și au dat deja Samsung în judecată. Odată cu mutarea senzorului, s-a dus și mult cunoscutul buton care era pe fața telefonului,acesta fiind înlocuit cu o tehnologie de feedback la apăsarea ecranului, o imitație de 3D touch care, la cum îi știu pe cei de la Apple, va aduce de la sine alt proces pentru ,,hoție de feature”. Una peste alta, lista lucrurilor negative e încheie aici.

Culorile în care S8 va fi disponibil sunt: Midnight Black, Orchid Gray, Coral Blue, Arctic Silver și Maple Gold iar prețul de bază este de 800$.

Xiaomi Mi6

Probabil nu ai auzit niciodată de Xiaomi și nu te condamn: sunt o firmă destul de mare prin China dar la noi nu au deschidere. Cu ce se ocupă? În general e un mare producător de telefoane cu specificații foarte bune la prețuri mici.

Anul acesta Xiaomi a scos MI6 (știu, foarte sugestiv numele), un super-smartphone foarte fain construit care își dorește să acapareze piața care nu are mulți bani de cheltuit pe un telefon dar totuși vor un flagship.
MI6 este asemănător cu S8 la materialele folosite, adică sticlă față-spate și ramă metalică. Cu un ecran Full HD de 5.15 inchi, smartphone-ul de la Xiaomi nu își dorește să impresioneze prin marginile subțiri ( ca S8 sau G6 ). Înăuntru găsim noul Snapdragon 835 ajutat de 6GB de RAM, versiunea de bază având 64GB Storage.

Chiar dacă nu are marginile super subțiri ca G6, Xiaomi măcar a pus un procesor de 2017, nu ce-a mai rămas de anul trecut. Telefonul este rezistent la stropire ( atenție! stropire, nu poți să faci baie cu el !).

MI6 are și senzor de amprentă, pe față, sub fâșia de sticlă perfect tăiată. La capitolul cameră, pardon, camere, Xiaomi a pus două pe spate: una normală, ambele de 12 MP care promit să facă o treabă excelentă. Față de difuzorul lui S8 care este sigilat împotriva apei și se aude foarte spart, MI6 are stereo speakers și asta e întotdeauna un lucru bun.

Ce mai e important de zis e că primim o baterie de 3350 mAh, care pentru 5.1 inchi este foarte foarte bună. ( Samsung, notează! De fapt, nu, că ai mai pus tu baterie mare în șasiu mic și a început să ia foc, e ok așa ! ). Xiaomi mai pune USB Type-C însă ne ia mufa jack și se alătură fanclub-ului Apple.

Tot ce-ai citit mai sus te va costa DOAR 360$ pentru varianta stock. Pentru cei care au de gând să comenteze că ei vor ceva mai premium și mai scump, țineți-vă bine: Xiaomi va lansa și o versiune de MI6 acoperit în ceramică, cu marginile camerei îmbrăcate în aur. Acesta va costa oricum, jumătate din prețul lui S8 și anume 435$.

Toate veștile până acum sunt relativ bune însă cea mai mare problemă cu telefoanele de la Xiaomi este soft-ul! MIUI se cheamă, e foarte urât și e departe de Android Vanilla oferit de Google. Așteptăm OnePlus să zică în curând ce părere despre are asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *