FII25

În perioada 18-20 mai Facultatea de Informatică a sărbătorit 25 de ani de la înființare, aniversarea a fost marcată printr-o serie de evenimente.

,,Facultății de Informatică îi urăm cel puțin 25 de ani la fel de frumoși, cu studenți la fel de buni și cu activități la fel de frumoase. Suntem mândri că de 25 de ani suntem cei mai buni!” a spus Andrei Varteniuc, președintele ASII.

Pe buzele multor membri ASII apare întrebarea ,,Cum e posibil ca ASII să fi fost fondată cu 2 ani înaintea facultății?” în acest sens în continuare puteți afla mai multe despre istoricul facultății și să găsiți răspunsul la această întrebare.

Interesul pentru Informatică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași datează din anul 1958, când Adolf Haimovici, profesor la Facultatea de Matematică, a inițiat o serie de conferințe despre „Matematici aplicate în informatică”.

Lucrurile au evoluat, informatica devenea un subiect din ce în ce mai cunoscut, astfel că în 1975 a fost înființat Centrul de Calcul al Universității. Călin Petru Ignat, primul director al centrului, a organizat activitatea acestuia și i-a îndrumat la fiecare pas pe membrii tineri și pasionați. Dintre aceștia, mulți au ajuns profesori în cadrul Facultății de Informatică.

În perioada 1975-1981, profesorul Dan A. Simovici a predat pentru prima oară cursul „Limbaje formale și Tehnici de compilare”, urmat de activitatea profesorului Toader Jucan, care timp de mai bine de 20 de ani a condus cercul profesorului Simovici, extinzându-l într-o asemenea manieră încât informatica teoretică de la noi și-a consolidat fundamentele în acea perioadă.

În anii ’80 apar noi inițiative, printre care și prima carte de programare în Pascal, concepută de profesorul Andrei Rugină, organizarea Colocviului Național de Informatică Info-Iași, ulterior, din 1993 denumit ROSYCS (Romanian Symposium on Computer Science) și a celui dedicat studenților: Info-Junior.

Datorită numărului din ce în ce mai mare al studenților interesați de informatică, în toamna anului 1991, colectivul Catedrei de Informatică de la Facultatea de Matematică a propus înființarea unei noi facultăți dedicate numai informaticii. Senatul Universității a aprobat înființarea acesteia. Reprezentanții în Senat ai viitoarei facultăți erau, la acea dată, profesorul Călin Ignat (Rector) și conferențiar Cornelius Croitoru. Astfel, prin decizie ministerială, în ianuarie 1992 se înființează Facultatea de Informatică, primul decan fiind profesorul Costică Cazacu.

FII avea la început două specializări: Informatică (cu o durată de 5 ani, apoi de 4 ani) și Tehnologia Informației (3 ani). Programul doctoral a fost introdus în 1993. În 1996 a fost asigurat accesul la internet pentru studenți și profesori. Sunt introduse discipline moderne precum: „Ingineria Programării”, „Rețele de Calculatoare”, „Programare funcțională”, „Tehnologii Web”, „Programare Java”, „Programare Paralelă” etc.

În anii 2000, FII a oferit studii post-universitare cu durata de 2 ani, plus secția de învățământ la distanță.

În anul 2006 are loc prima ediție a școlii doctorale ECODAM (Evolutionary Computing in Optimization and Data Mining) inițiată de profesorul Henri Luchian. Colaborările cu industria IT (Adobe, Amazon, Bitdefender, Continental, IBM, Microsoft, Mozilla) au fost consolidate începând cu anul 2008, după ce, în 2007, a luat ființă programul „Stagii pe bune”, destinat studenților care doreau să-și asigure un start bun în carieră.

Din 2012, odată cu alegerea profesorului Adrian Iftene ca decan, sunt inițiate alte noi relații de colaborare cu alte facultăți via Consorțiul Universitaria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *