Interviu cu Oriana Oniciuc

Toată lumea a scris despre ea în ultimele două săptămâni, toți o laudă și oricine ar vrea să fie în locul ei, de asta, ne-am gândit să îi luăm un interviu.

Oriana Oniciuc, studentă la facultatea noastră, membră ASII, fost redactor-șef la Ziarul de ASII, profesor colaborator și câștigătoarea unei burse de la Google și-a făcut puțin timp și ne-a răspuns la câteva întrebări:

Alexandra: Tu și informatica, a fost dragoste la primul compile?

Oriana: Pot sa spun că mi-a plăcut informatica încă din clasa a 9-a. Am participat la concursuri și împreună cu alți colegi de clasă lucram exerciții din ce în ce mai dificile. Înainte de olimpiadă ne întâlneam mai mulți colegi din clase diferite și cei mari ne mentorau pe noi. Au fost niște momente tare frumoase! Cred de atunci am început să merg pe drumul IT-ului.

A: Cum a început experiența ASII?

O: Prima oară am întâlnit în liceu FII Competition 11 și atunci am aflat prima oară ce înseamnă o asociație de studenți și că ASII e o asociație excelentă. Mi-am imaginat încă de atunci cum ar fi devin și eu voluntar aici. Mai târziu a venit și primul an de facultate iar din octombrie 2013 am devenit membru al ASII.

A: Cum ai prins drag de ziar?

O: În liceu m-am implicat în revista școlii, iar în ASII mi-a fost clar că nu pot rata șansa de a lua parte la a coordona Ziarul de ASII. Am scris articole, am luat interviuri și după am devenit redactor-șef.

A: Cum a fost când erai redactor-șef la ziar? Cum se desfășura activitatea la ziar?

O: De la început am fost prinsă intr-o rutină. Numerele erau publicate lunar și erau câțiva pași pe care îi repetam. Începeam cu o ședință la care toți selectam articolele pe care le scriem și adaugam idei noi de articole. Ne ghidam dupa rubrici: Activități ASII – unde promovam viitoarele evenimente, făceam retrospectiva proiectelor încheiate și prezentam membrul lunii din asociație, InfoStudenți – aici scriam despre reușitele studenților FII la diverse concursuri, promovam evenimente locale dedicate studenților și le testam creativitatea prin concursul de algoritmică, Interviul – în care aveam ocazia să cunoaștem mai bine profesorii care ne îndrumă în fiecare zi, Software & Hardware și GadgIT – rubricile care ne aduceau mai aproape noutățile din domeniu, Gaming – pentru pasionații de jocuri, Lifestyle – mica pauza cu recenzii de cărți și filme, evenimente alea lunii și horoscop, Divertisment – rubrica care ne ajuta să trecem mai ușor peste pauza dintre cursuri cu un sudoku. După ce toate articolele erau  gata și corectate de către echipa de corectori, puneam în pagini tot ziarul. Ultima parte, distribuirea era partea cea mai plăcută, pentru că aveam ocazia să întâlnim profesorii și să le arătăm noutățile din asociație.

Iată numerele ziarului din perioada în care Oriana a fost redactor-șef : Februarie 2014, Martie-Aprilie 2014, Mai 2014, Iulie 2014, Octombrie 2014, Decembrie 2014, Febriarie 2015

A: Ce te motivează sa te implici și sa te dedici atât de mult?

O: Mi-a plăcut să fiu în mijlocul evenimentelor tot timpul. Am participat la proiecte organizate fie de facultate, fie de asociație și cred că toate aceste experiențe cumulate m-au ajutat mai mult decât îmi pot imagina acum. M-am simțit bine când știam că timpul pe care îl acord eu unui proiect ajută măcar cât o fărâmă pentru a deveni unul de succes. Cred că acest gând m-a făcut să îmi doresc să fiu parte în aceste evenimente.

A: Cum a fost primul an în care te-ai aflat în fața noastră, a studenților? Cum a fost trecerea la ,,dumneavoastră”?

O: A fost una din experiențele care mi-au plăcut foarte mult. La primul seminar am încercat să privesc totul ca un training și mi-am pus în minte faptul că eu sunt acolo doar ca să îi ajut pe studenți să învețe mai multe despre Învățare Automată și Proiectarea Algoritmilor. Am încercat să îi determin să creeze ei conexiunile pe baza informațiilor de la curs și să rezolvăm probleme din cele mai diverse. Am încercat să minimizat frecvențele cuvântului „dumneavoastră” pentru că nu cred că diferența de vârstă dintre noi ar impune această adresare.

A: De-a lungul timpului ai fost premiată pentru performanțele tale, dar acum ce înseamnă această bursă de la Google pentru tine?

O: Chiar sper ca aceasta bursă să fie ca un impuls să mă implic mai mult și să ajut la noi și noi proiecte. Așa cum am mai spus, îmi place să fiu în mijlocul evenimentelor, să mă implic în realizarea lor și sper ca acest lucru să nu se schimbe.

A: Cum a fost să vezi articole despre tine și atâtea felicitări?

O: Sincer, nu mă așteptam la toate acestea, de aceea cel mai mult îmi doresc să le mulțumesc profesorilor care m-au sprijinit și m-au susținut, încă de la primii pași în facultate. Dumnealor mi-au deschis orizontul către noi domenii din informatică, dar și către oportunități diverse. Aceste informații, alături de sfaturi, m-au ajutat mereu!

Îi mulțumim mult Orianei pentru timpul acordat și îi urăm succes în vizita sa la Google!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *