Întâlnire cu Jan Willen Bos, „Un olandez care iubește România”

S-a întâmplat ceva destul de neobișnuit la Facultatea de Informatică. Scriitorul și traducătorul neerlandez Jan Willen Bos a venit în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere să vorbească cu studenții noștrii despre munca sa de-a lungul anilor și despre România prin ochii unui tânăr student ajuns în București înainte de 1989. Numele evenimentului, „Un olandez care iubește România”, a stârnit curiozitatea tinerilor informaticieni ce s-au prezentat într-un număr generos, aducând cu ei și un volum din „Suspect. Dosarul meu de la Securitate”, carte bazată pe fapte reale.

1. Despre domnul Bos

Întâi să-l cunoaștem pe domnul Bos mai bine. Acesta s-a născut în 1954. Este traducător, translator, scriitor, lexicograf și ziarist. A studiat limba și literatura română la Universitatea din Amsterdam și literatură comparată la Universitatea din Illinois (SUA). Între 1982 și 1984 a fost lector de neerlandeză la Universitatea din București. A tradus aproximativ 25 de volume (proză, poezie, teatru) din română și încă peste 10 din engleză. Mijn Securitatedossier, a apărut în 2013 în română la Editura Trei ca „Suspect. Dosarul meu de la Securitate” (traducere din limba neerlandeză de Alexa Stoicescu). În 2018 vor apărea Sinds tweeduizend jaar (De două mii de ani) de Mihai Sebastian (editura De Bezige Bij) și Schelmen van het Oude Hof (Craii de Curtea-Veche) de Mateiu I. Caragiale (editura Pegasus). Dacă doriți să aflați mai multe detalii, puteți citi integral despre munca domnului Bos la: http://www.filit-iasi.ro/invitat2017/jan-willem-bos/.

2. Despre cartea sa

Pentru a înțelege tema cărții avem nevoie de câteva detalii despre legătura scriitorului cu România.

Jan Willen Bos a făcut, în timpul studenției, mai multe vizite în România. Pe baza acordului cultural ce exista la vremea aceea între Olanda și România, acesta primește o bursă din partea statului român cu ajutorul căreia a locuit, în perioada 1978 – 1979 în căminele din Grozăvești. Revine în România în perioada 1982 – 1984 în calitate de lector la Catedra de neerlandeză a Universității din București, timp în care este considerat un potențial inamic la adresa regimului comunist. Astfel, acesta este luat în vizor de agenții Securității, iar viața sa este atent monitorizată.

În 2007 acesta depune o cerere prin care solicita să își vadă dosarul întocmit în perioada regimului comunist iar un an mai târziu intră în posesia acestuia. Acel dosar ce acoperea un deceniu din viață a fost baza cărții iar extrasele de acolo arată absurdul și paranoia regimului comunist.

 

3. Despre eveniment

Am vorbit cu doamna profesoară Paula Onofrei pentru a afla cum a arătat evenimentul prin ochii dumneaei.

 Ce v-a determinat să aduceți o bucățică din festivalul FILIT în Facultatea de Informatică?

In primul rând, decizia de a aduce un eveniment FILIT la FII a venit natural, în momentul în care am văzut lista invitaților. Cunoscându-l pe D-nul Jan Willem Bos și știind că este un om de mare calibru cultural și uman, m-am hotărât să organizez acest eveniment la noi la facultate, pentru că rar îți este dat să asculți un olandez care vorbește perfect românește, ca și cum ar fi fost născut și crescut aici.

În al doilea rând, D-nul Bos a cunoscut o epocă aparte din istoria românilor, comunismul. Majoritatea studenților de azi au aflat de comunism de la părinții și bunicii lor ce au trăit în acea perioadă. D-nul Bos e cel care, cu voluptatea povestirii specifice lui Creangă, a reușit să ne atragă pe toți către o Românie de acum 30-40 de ani prezentată spumos, din perspectiva unui olandez care cu adevărat iubește țara noastră.

În al treilea rând, având în vedere că și traducătoarea cărții D-nului Bos, Alexa Stoicescu, a fost prezentă la FILIT, am considerat că e momentul potrivit să o avem și pe ea ca invitată, descoperind împreună prima carte a D-nului Bos, „Suspect. Dosarul meu de la Securitate”, o opera realistă, presărată la tot pasul cu informații detaliate, precise, privind anii în care D-nul Bos s-a aflat la București în scopuri academice.

 

Cum au răspuns studenții la inițiativa dumneavoastră?

La inițiativa mea, studenții au răspuns surprinzător de bine. Au venit „cu temele făcute”, au citit cartea în prealabil și s-au simțit excelent în prezența invitaților, dovadă fiind faptul ca și-au pregătit întrebări relevante, bine gândite, având într-adevăr ca bază cartea „Suspect. Dosarul meu de la Securitate”. O altă dovadă a deosebit de frumoasei interacțiuni a fost și articolul D-lui Prof. Nicolae Crețu, „Mozaic de octombrie” din Ziarul de Iași, în care elogiază prospețimea schimbului de idei și nu numai!

 

Cu ce gânduri ați plecat de la eveniment?

Pot spune că am plecat de la eveniment cu zâmbetul pe buze, împlinită că am contribuit într-o oarecare măsura, la crearea unei perspective cultural-realiste asupra României văzută de D-nul Bos. Le mulțumesc tuturor, atât invitaților, cât și studenților mei, pentru un eveniment reușit!

 

Veți mai aduce astfel de oportunități pentru tinerii informaticieni?

Cu siguranță, voi mai organiza astfel de acțiuni la noi la facultate, îi mulțumesc D-lui Decan pentru sprijin și sunt sigură că studenții informaticieni vor dovedi mereu că sunt deschiși către nou, cu o minte mereu activă, dornici să-și îmbogățească bagajul de cultură generală prin contactul direct cu scriitori, traducători – într-un cuvânt, oameni de cultură. Așadar, vă mai aștept la asemenea evenimente! Vă mulțumesc!

 

Și noi le mulțumim atât organizatorilor cât și invitaților pentru implicare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *