Balul de Caritate „Crăciun din Inimă de Student” – Istoric

O idee îndrăzneață și multă voință au fost ingredientele ce au pus bazele unuia dintre cele mai longevive proiecte marca ASII. Anul 2003 marchează începutul unei frumoase tradiții ce an de an avea să adune suflete care mai de care mai dedicate facerii de bine, suflete modeste ce cu ocazia sărbătorii Crăciunului, aveau sa se transforme în ajutoarele Moșului darnic pentru diferite suflete deznădăjduite.

Întrebând din aproape în aproape actuali și foști voluntari ASII, am reușit să aflăm cine este persoana care a pornit totul. Numele ei este Mădălina Baisan, o femeie hotărâtă, puternică și care ne-a oferit într-un mic interviu pe care îl voi relata mai jos, mai multe informații despre această călătorie.

Fotografie din arhiva personală a Mădălinei, de la una dintre ședințele pentru Balul de Caritate 2003, ce au avut loc zilnic până la eveniment.

R: De unde a pornit această idee, ce avea să devină mai târziu o tradiție ASII?

M: Încă din gimnaziu, voluntariatul și activitățile caritabile nu mi-au fost străine, astfel că, ajunsă la FII și boboc în ASII – mi-a fost la îndemână să conturez un proiect în zona de responsabilitate socială. Chiar dacă ideea mi-a aparținut, echipa de implementare a muncit mult și frumos pentru ca proiectul să poată prinde viață.

R : Cum s-a simțit să coordonați o echipă într-un proiect propriu?

M: Partea de coordonare a fost dificilă din cauza amplorii proiectului, a faptului că lucram cu o echipa formată ad-hoc și care nici nu se cunoștea încă foarte bine (fiind formată majoritar din boboci ASII care erau în anul I).

R: Puteți descrie puțin ediția din 2003 a Balului De Caritate (organizare, atmosferă, desfășurare) și ce a însemnat pentru dumneavoastră?

M: Ediția din 2003 îmi stârnește o mulțime de amintiri frumoase. Faptul că am reușit să trecem peste multe provocări și să facem să se întâmple în 2 săptămâni un bal de caritate, ne-a făcut să ne simțim împliniți. De la căutat sponsori (proces cu care majoritatea nu eram nici măcar familiari) la găsit sală, prezentatori pentru eveniment, momente de colinde în colaborare cu AScor, momente de dans sportiv, produse și proces de licitație, vânzare de bilete în holul facultății – toate s-au făcut pe repede înainte și din suflet. Cred că asta a fost amprenta rămasă pe acest eveniment. Ba chiar mai mult, am rămas prietenă peste ani cu mulți dintre cei care au fost în echipă și sunt căsătorită cu băiatul care „m-a câștigat” la licitația de parteneri/partenere pentru seara balului!

R: Ce sentimente vă cuprind știind că ideea dumneavoastră a dus la ajutarea atâtor persoane?

M: Sincer nici nu mi-am dat seama că au trecut 15 ani. Mă bucur din suflet că am pornit o tradiție, dar și mai mult, mă bucur că alți oameni implicați au crezut în această cauză și au dus-o mai departe an de an. E meritul tuturor echipelor de organizare din acești ani!

Așadar din dorința de a ajuta persoanele aflate în momente de răscruce, studenții i-au ajutat pentru prima dată pe copiii de la Centrul de Plasament „Sf. Andrei” şi pe cei de la Spitalul „Sf. Maria” cu suport material si moral, oferindu-le un Crăciun memorabil, urmând ulterior multe alte cauze ce au căzut pradă mărinimiei umane!

Balul de Caritate „Crăciun din Inimă de Student” 2011

Succesul primei ediții a făcut ca proiectul să fie implementat și în anii următori, unde, de-a lungul timpului, împreună cu partenerii si invitații speciali precum Crucea Roșie (2008), Nicu Alifantis (2008), Byron (2009, 2011, 2013), Corul Facultății de Medicină (2010, 2011), Aproape Unplugged (2012, 2014), Emeric Set (2014) și mulți alții, pe care ASII i-a întrunit sub aura actului caritabil, au reușit împreună cu asociația și Facultatea de Informatică să aducă bucurie si căldura în viețile beneficiarilor precum ’’Centrul de Resurse pentru Copii şi Tineret Don Bosco“ (2009), Centrul de Plasament Bogdăneşti (2012), Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Erbiceni (2011), Centrul „Don Bosco” din Iaşi (2013), Centrul de zi „Sfântul Nicolae” din Ciurea (2014), ș.a.m.d.

Astfel, un mic gând de bunăvoință al unei studente informaticiene din 2003 a ajuns cu pași mărunți dar siguri, izvor de fericire pentru zeci de persoane, reușind: să adune an de an oameni muncitori în același loc, să compună zeci de spectacole inedite și să ne reamintească în fiecare Crăciun că toți oamenii merită să fie fericiți, iar fericirea lor stă uneori chiar în mâinile noastre, a celor care au posibilitatea să le-o ofere.

Așa că, anul acesta, în cea de-a XV-a ediție a evenimentului “Crăciun din inimă de student”, te invităm și pe tine să oferi cuiva puțină fericire și să ni te alături în misiunea de a duce tradiția mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *