Dicționarul Bobocului – Prima Parte

Viața de student nu este una ușoară, dar cu siguranță este una frumoasă. Anii vor trece, iar mirosul cafelei de dimineață ne va aduce aminte de minutele petrecute înainte de seminar cu dragii colegi, de energia și agitația de dinaintea unui parțial și, cine știe, poate chiar de nopțile albe din facultate. Dacă tot vorbim de studenție, să ne amintim chiar de primul an de facultate.
Intrăm în facultate și încă nu știm. Nu știm cum vor merge lucrurile, nu știm foarte clar care ne este drumul și… să fim serioși, nu știm nici măcar la ce etaj e sala de seminar. Seminarul la care, oricum, am întârziat deja zece minute. Ne bate un gând să participăm la bal și unii dintre noi o vom face, alții se vom lăsa păgubași. Întrebăm în stânga și-n dreapta despre cum se vor desfășura lucrurile și ne interesează în mod special care e profesorul cu testele alea grele.
Trec primele două luni de facultate, iar acasă când suntem întrebați cum merge vom spune „da da, ne-am obișnuit”. Dar vine partea când realizăm că, deși au trecut câteva săptămâni și ar fi trebuit să fim „intrați deja în pâine”. Din păcate, încă nu ne-am lămurit ce e restanța și când o dăm, bancomatul nu-l găsim aproape niciodată când e nevoie de el și încă nu ne-am prins cum funcționează curba lui Gauss.
Noi, cei din Ziarul de ASII, nu am uitat de emoțiile primului an de facultate și ne-am dorit să ușurăm, într-o oarecare măsură, viața bobocilor. Ne-am adunat la ședință și ne-am pus pe treabă. Atmosfera prielnică și ceaiul cald ne-au ajutat și iată cum a luat naștere o nouă idee a ziarului: un dicționar al bobocilor. Am cerut păreri și idei de cuvinte noi, reușind astfel să alcătuim o listă de termeni sau expresii pentru dicționar. Mai jos aveți o parte din explicații, restul urmând să apară în următorul articol despre acest subiect:

ASII – Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni, ONG, oportunitate de voluntariat prin care vei participa la cele mai tari proiecte, programe și evenimente din domeniul IT. Un detaliu interesant despre ASII este faptul că este cu doi ani mai veche decât FII.
Autobuzul 28 – Autobuzul care crezi că te va duce în Târgușor Copou, dar se oprește la Triumf, toată lumea coboară și nu înțelegi de ce.
Balenă – Fântâna arteziană de lângă căminele C5/C6 unde studenții se adună în timpul liber și socializează. Este destul de probabil să auzi și o chitară cântând.
Bancomat – Cel mai apropiat se află chiar la intrarea principală a facultății și este de la Alpha Bank. Un alt bancomat apropiat se găsește vis-a-vis de Ștef Center, aparținând de banca BRD
Bibliotecă – Locul unde mergi să studiezi când ai nevoie de multă liniște pentru a te concentra. Sau… locul în care pretinzi că înveți pentru că de fapt te uiți la colegul/colega care, la rândul lor, se uită la pereți. Nu uita că ai nevoie de un permis emis de Biblioteca Centrală Universitară!
Bicicletă – O posibilitate de a ajunge la facultate fără a fi stresat de aglomerația din autobuz sau de timpul lung de așteptare petrecut în stație. Parcare pentru biciclete puteți găsi în fața facultății.
Bursă – UAIC oferă 12 tipuri de bursă, accesând acest site-ul http://www.uaic.ro/studenti/burse/ puteți afla care sunt acestea și despre ce sume este vorba. La FII, numărul burselor de studiu este în jur de 70.
Cafea – În apropierea FII poți bea cafea din următoare locuri: automatele din incinta FII, Teo’s cafe pe strada Veronica Micle și Rigoletto Coffe To Go pe bulevardul Carol I.
College – Bar&Grill situat pe aleea Veronica Micle, numărul doi, mai exact în spatele facultății. Locul unde poți merge pentru a învăța, dar și pentru a te simți bine cu prietenii.
Conferențiar – Funcție didactică, superioară celei de lector și inferioară celei de profesor universitar. Îndeplinește activități precum: activități de predare, activități de seminar, lucrări practice și de laborator, îndrumare de proiecte de an, îndrumarea elaborării lucrărilor de licență, îndrumarea elaborării disertațiilor de master
Curs – În general, prezența nu este obligatorie, dar acest aspect este stabilit de către profesor. Prezența sau testele de la curs îți pot aduce punctaj bonus.
Decan – Sarcina sa este de a conduce facultatea.
Eduroam – Toți studenții de la universitățile membre ale proiectului Eduroam au acces la internet folosindu-și contul unic de acces, ce se poate obține de pe această pagină: https://register.uaic.ro/
Erasmus – Programul prin care UE sprijină educația, formarea, tineretul și sportul. Cu alte cuvinte, experiența faină de a pleca în locuri noi, de a munci/studia acolo și de a-ți face și prieteni
eSIMS – Catalog online unde studenții de la Universitatea „Al. Ioan Cuza” Iași  își pot vedea notele, materiile studiate și taxele achitate sau restante.
Examen – Modalitatea prin care profesorul îți verifică cunoștințele. Cu siguranță mult mai serios decât teza din liceu și prezent la majoritatea materiilor. Dacă ești mai inspirat, te apuci din timp de învățat pentru el.
Gauss – Se aplică în cazul celor care au luat notă măcar de trecere și se calculează în funcție de numărul total de puncte (laborator + examen): 5%=10, 10%=9, 20%=8, 30%=7, 25%=6, 10%=5. Totuși, unele discipline aleg să nu aplice această normalizare ce nu mai este de mult timp obligatorie.
Grupă – Colectivul de la facultate. Colegii de distracție, dar și de teme, stres și nopți nedormite. Asemănătoare cu noțiunea de clasă în liceu. Poți participa la seminar/laborator și cu alte grupe, dacă este mai convenabil, indicat fiind să menționezi ca totuși ești din altă grupă
Îndrumător de an – Cadru didactic tutore care diferă în funcție de anul de studiu, semestru și semian. Lista cu îndrumători de ani se poate consulta pe site-ul FII, la secțiunea Anul universitar.
Laborator – Formă de activitate didactică prin care studenții aprofundează și aplică cunoștințele acumulate la curs cu ajutorul calculatorului. Prezența este în general obligatorie.
Lift – În clădirea facultății există două. Unul pentru profesori, accesul fiind pe bază de cartelă, și unul pentru studenți. Când apeși butonul pentru a chema liftul speri din tot sufletul să nu fi lăsat cineva ușa acestuia întredeschisă, mai ales pe la etajul șapte
Laborator – Aici pui în practică ceea ce s-a predat la curs. La laborator lucrezi la calculator și nu iei notițe ca în cazul seminarului. Examenul va fi tot unul practic.
Măriri – Șansa ta de a lua o notă mai bună dacă nu ești mulțumit(ă) de ce ai reușit la examen. Dintre nota de la mărire și cea de la examen, se va păstra doar cea mai mare. Ai dreptul la o singură mărire pe semestru.

Sperăm că dicționarul își va atinge scopul și anume acela de a veni în ajutorul vostru, de a face viața de boboc și mai plăcută decât este deja. Nu uitați, desigur, să valorificați fiecare clipă și să va bucurați de acest prim an, cu tot cu greutățile care se fac prezente uneori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *