Din culisele conducerii ASII – Interviu cu Secretarul General

De-a lungul anilor, numeroase generații de studenți au trecut pragul Facultății de Informatică Iași, mulți dintre aceștia implicându-se în viața studențească ca voluntari ai ASII. Puțini dintre ei, însă, au ajuns în funcții mai înalte sau în “staff”, cum ar spune orice voluntar de-al nostru. Unul dintre membrii Consiliului Director al Asociației Studenților Informaticieni Ieșeni este secretarul general, ale cărui atribuții se regăsesc în Regulament: 

Art.1. Atribuții:

 1. Deține ștampila Asociației;
 2. Are drept de semnătură pe documentele oficiale ce țin de partea juridică a Asociației;
 3. Are drept de semnătură asupra documentelor ce țin de intrările și ieșirile din contul Asociației;
 4. Creează contracte ce îndeplinesc grila de parteneriate stabilită în cadrul departamentului de Relații Externe;
 5. Se asigură că toate cheltuielile realizate vor respecta scopul contractelor semnate și anume banii vor fi folosiți doar pentru realizarea proiectelor pentru care s-au semnat contracte;
 6. Previzionează intrările și ieșirile din contul asociației la începutul mandatului pentru toată perioada mandatului;
 7. Bugetul asociației și strângerea documentelor necesare pentru bilanțul asociației care va fi realizat de o terță persoană autorizată ce nu aparține în niciun fel asociației;
 8. Se asigură că Asociația este sustenabilă;
 9. Realizează decontări membrilor ASII în bază de bonuri, facturi ce servesc în scopul Asociației, cu aprobarea CD;
 10. Ține asupra lui facturile și bonurile ce sunt necesare pentru calcularea bugetului ASII și a bilanțului anual;
 11. Reprezintă Asociația pe plan juridic și administrativ;

Ioana-Alexandra Trincă (prima din partea dreaptă a fotografiei de copertă) ocupă în momentul de față această funcție destul de tehnică, dar care, după spusele ei, i-a adus atât satisfacție personală cât și profesională. Studentă în anul III la Facultatea de Informatică, Alexandra s-a alăturat asociației în cadrul departamentului PR&Media încă din anul I și a încercat să se implice în cât mai multe activități.

Ana: Funcția de Secretar General este o arie atât de diferită față de ceea ce studiezi la facultate. Ce te-a determinat să candidezi pentru acest post?
Alexandra: Din curiozitate în primul rând, dar faptul că implică multă organizare această funcție m-a făcut să mi-o doresc. Îmi place organizarea și planificarea.

În ceea ce privește experiența anterioară în acest domeniu, ea ne-a declarat că știa unele noțiuni de la “ora de economie din liceu”. “Am aflat ulterior și m-am familiarizat cu termenii și procedurile.”

Ana: Cum a decurs procesul de candidatură din perspectiva ta?  
AlexandraCând eram la finalul anului I, s-a eliberat în staff funcția de Secretar General și s-a căutat un interimar. Atunci m-am gândit că ar fi o oportunitate interesantă și ar trebui să încerc. Ca interimar nu aveam drept de vot în staff, dar în rest totul era la fel.  
La alegerile de anul trecut mi-am dorit să continui și să am un mandat complet așa că am candidat pentru această funcție: am setat câteva obiective, am scris Planul de Candidatură, l-am trimis și apoi l-am susținut în fața Adunării Generale.  

După ce a câștigat alegerile democratice, Alexandra a început un proces temeinic de documentare. “A fost nevoie de multă informare, dar nu am dat peste ceva ce nu aș fi crezut că trebuie să fac.”

Ana: Câte instituții publice ai vizitat în calitate de secretar general?
AlexandraJudecătoria a fost prima “destinație” și cea mai vizitată, apoi Sediul ANAF, Poliția Municipală, Primăria și a fost nevoie să trecem și pe la un avocat.

Ana: Care a fost cea mai amuzantă întâmplare pe care ai trăit-o ca secretar general ASII?
AlexandraCred că în timpul procesului de schimbare al actelor. Trebuia să merg la un birou care era deschis o singură oră de la 11:30 la 12:30 și am mers de vreo trei ori până am reușit să ajung în timpul programului și când în sfârșit am ajuns mi-a spus că nu acolo trebuia să merg.

Cât despre una din grijile ei, voluntara ne-a spus ca ii era oarecum teamă că nu va putea să strângă toate informațiile de care avea nevoie pentru a se descurca. A reușit însă să și-o depășească: “Ajutorul vine de unde te aștepți mai puțin. Trebuie doar să vrei să cauți.”

Ana: Cum crezi că te-a dezvoltat pe plan personal această poziție în cadrul asociației?
Alexandra: După cum spuneam și la Adunarea Generală, m-a ajutat să fiu mai relaxată când vorbesc cu o persoană dintr-o instituție publică. De la început începi să te dezvolți într-o anumită măsură: faptul că îți dorești această funcție și îți dorești să-ți asumi o responsabilitate. Să-ți susții Planul de Candidatură în fața întregii asociații este o experiență foarte faină.

Ana: Curând vor avea loc noi alegeri pentru staff. Ce sfaturi ai pentru cei care ar vrea să candideze pentru acest post, dar sunt încă nesiguri?
Alexandra: Nu aveți nimic de pierdut, indiferent de rezultatul alegerilor aveți ceva de învățat. Să nu vă temeți de ce urmează deoarece veți face parte dintr-o echipă și vă veți consulta între voi și vă veți ajuta.

Îi mulțumim foarte mult Alexandrei pentru că a acceptat să ne dea acest interviu. Sperăm că i-a ajutat pe cei care voiau să afle mai multe despre ceea ce face un Secretar General. Acesta a fost ultimul articol pe anul 2018, de aceea, Redacția Ziarului de ASII vă promite că va reveni anul viitor cu forțe proaspete și cu articole cât mai interesante! Sărbători fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *