De-a lungul anilor, numeroase generații de studenți au trecut pragul Facultății de Informatică Iași, mulți dintre aceștia implicându-se în viața studențească ca voluntari ai ASII. Puțini dintre ei, însă, au ajuns în funcții mai înalte sau în “staff”, cum ar spune orice voluntar de-al nostru. Unul dintre membrii Consiliului Director al Asociației Studenților Informaticieni Ieșeni este secretarul general, ale cărui atribuții se regăsesc în Regulament:
Art.1. Atribuții:
- Deține ștampila Asociației;
- Are drept de semnătură pe documentele oficiale ce țin de partea juridică a Asociației;
- Are drept de semnătură asupra documentelor ce țin de intrările și ieșirile din contul Asociației;
- Creează contracte ce îndeplinesc grila de parteneriate stabilită în cadrul departamentului de Relații Externe;
- Se asigură că toate cheltuielile realizate vor respecta scopul contractelor semnate și anume banii vor fi folosiți doar pentru realizarea proiectelor pentru care s-au semnat contracte;
- Previzionează intrările și ieșirile din contul asociației la începutul mandatului pentru toată perioada mandatului;
- Bugetul asociației și strângerea documentelor necesare pentru bilanțul asociației care va fi realizat de o terță persoană autorizată ce nu aparține în niciun fel asociației;
- Se asigură că Asociația este sustenabilă;
- Realizează decontări membrilor ASII în bază de bonuri, facturi ce servesc în scopul Asociației, cu aprobarea CD;
- Ține asupra lui facturile și bonurile ce sunt necesare pentru calcularea bugetului ASII și a bilanțului anual;
- Reprezintă Asociația pe plan juridic și administrativ;
Ioana-Alexandra Trincă (prima din partea dreaptă a fotografiei de copertă) ocupă în momentul de față această funcție destul de tehnică, dar care, după spusele ei, i-a adus atât satisfacție personală cât și profesională. Studentă în anul III la Facultatea de Informatică, Alexandra s-a alăturat asociației în cadrul departamentului PR&Media încă din anul I și a încercat să se implice în cât mai multe activități.
Ana: Funcția de Secretar General este o arie atât de diferită față de ceea ce studiezi la facultate. Ce te-a determinat să candidezi pentru acest post?
Alexandra: Din curiozitate în primul rând, dar faptul că implică multă organizare această funcție m-a făcut să mi-o doresc. Îmi place organizarea și planificarea.
În ceea ce privește experiența anterioară în acest domeniu, ea ne-a declarat că știa unele noțiuni de la “ora de economie din liceu”. “Am aflat ulterior și m-am familiarizat cu termenii și procedurile.”
Ana: Cum a decurs procesul de candidatură din perspectiva ta?
Alexandra: Când eram la finalul anului I, s-a eliberat în staff funcția de Secretar General și s-a căutat un interimar. Atunci m-am gândit că ar fi o oportunitate interesantă și ar trebui să încerc. Ca interimar nu aveam drept de vot în staff, dar în rest totul era la fel.
La alegerile de anul trecut mi-am dorit să continui și să am un mandat complet așa că am candidat pentru această funcție: am setat câteva obiective, am scris Planul de Candidatură, l-am trimis și apoi l-am susținut în fața Adunării Generale.
După ce a câștigat alegerile democratice, Alexandra a început un proces temeinic de documentare. “A fost nevoie de multă informare, dar nu am dat peste ceva ce nu aș fi crezut că trebuie să fac.”
Ana: Câte instituții publice ai vizitat în calitate de secretar general?
Alexandra: Judecătoria a fost prima “destinație” și cea mai vizitată, apoi Sediul ANAF, Poliția Municipală, Primăria și a fost nevoie să trecem și pe la un avocat.
Ana: Care a fost cea mai amuzantă întâmplare pe care ai trăit-o ca secretar general ASII?
Alexandra: Cred că în timpul procesului de schimbare al actelor. Trebuia să merg la un birou care era deschis o singură oră de la 11:30 la 12:30 și am mers de vreo trei ori până am reușit să ajung în timpul programului și când în sfârșit am ajuns mi-a spus că nu acolo trebuia să merg.
Cât despre una din grijile ei, voluntara ne-a spus ca ii era oarecum teamă că nu va putea să strângă toate informațiile de care avea nevoie pentru a se descurca. A reușit însă să și-o depășească: “Ajutorul vine de unde te aștepți mai puțin. Trebuie doar să vrei să cauți.”
Ana: Cum crezi că te-a dezvoltat pe plan personal această poziție în cadrul asociației?
Alexandra: După cum spuneam și la Adunarea Generală, m-a ajutat să fiu mai relaxată când vorbesc cu o persoană dintr-o instituție publică. De la început începi să te dezvolți într-o anumită măsură: faptul că îți dorești această funcție și îți dorești să-ți asumi o responsabilitate. Să-ți susții Planul de Candidatură în fața întregii asociații este o experiență foarte faină.
Ana: Curând vor avea loc noi alegeri pentru staff. Ce sfaturi ai pentru cei care ar vrea să candideze pentru acest post, dar sunt încă nesiguri?
Alexandra: Nu aveți nimic de pierdut, indiferent de rezultatul alegerilor aveți ceva de învățat. Să nu vă temeți de ce urmează deoarece veți face parte dintr-o echipă și vă veți consulta între voi și vă veți ajuta.
Îi mulțumim foarte mult Alexandrei pentru că a acceptat să ne dea acest interviu. Sperăm că i-a ajutat pe cei care voiau să afle mai multe despre ceea ce face un Secretar General. Acesta a fost ultimul articol pe anul 2018, de aceea, Redacția Ziarului de ASII vă promite că va reveni anul viitor cu forțe proaspete și cu articole cât mai interesante! Sărbători fericite!