Programe folositoare

Introducere

Până la facultate, din lipsă de timp, mulți dintre noi am ignorat valul imens de programe existente. Sunt foarte multe aplicații despre care se poate discuta, dar voi enumera doar câteva. Acestea sunt în special utile pentru programatorii din liceu și din facultate.

Notepad++

Nu, acesta nu este Notepad, ci este cu mult mai bun. În Notepad pur și simplu programarea nu are sens. De fapt, de fiecare dată când cineva codează în Notepad, o pisică moare.

În schimb, Notepad++ este deja la un alt nivel. Acesta poate colora sintaxa și poate da sugestii. La unele limbaje ești informat și ce parametri poți da la funcțiile apelate. Printre acestea se numără și C++, PHP și mai ales SQL.

Sublime

Imagine cu Sublime code complitionSublime pune la dispoziție aceleași instrumente, dar vine cu puteri mult mai mari. Te-ai aflat vreodată în pană de timp, adică acel moment când nota ta depinde de cât de multe probleme C++ rezolvi într-un timp scurt? Sublime e un salvator din acest punct de vedere.

Capacitatea lui care mi se pare cea mai interesantă e că e de ajuns să scrii „for” și ți se scrie tot codul necesar respectivei bucle. Acest lucru este valabil pentru toate structurile de control exceptând „while”. În mod plăcut această tehnică e valabilă pentru majoritatea limbajelor populare, în special C++.

Oare câte linii de cod încap într-un fișier? Cu siguranță foarte multe, dar un program e mai ușor de gestionat dacă îl organizăm în mai multe fișiere. Sublime vine în ajutor și printr-o fereastră din care să accesăm rapid fișierele proiectului.

Visual Studio Code

Imagine cu rezultatul unui cod shortcut in Visual CodeVisual Studio Code este asemănător cu Sublime, dar este deja mult mai avansat. C++ e un limbaj popular, însă nu e singurul folosit. HTML este și el des întâlnit, dar poate fi un proces atât de lent să scrii cod în el. Pentru acest limbaj Visual Code a creat o serie de scurtături prin care automatizezi crearea unei pagini web. Doar scrii img*3 și vezi cum în codul tău apar 3 elemente img gata pregătite să le setezi datele.

Vim

Imagine cu meme despre VimDiscutasem despre scurtăturile din Visual Code. Ei bine această idee nu este chiar una recentă. Vim folosește din plin această tehnică. Am putea spune de fapt că Vim este un limbaj, unul pentru scrierea în fișiere. Poate părea foarte complicat deoarece această aplicație dispune de o linie de comandă în care specificăm rapid ce dorim să facem. Spre exemplu, pentru a șterge 7 cuvinte doar scriem comanda d7w și rezultatul e gata.

Pentru cei care nu au mai putut face față și pur și simplu au închis calculatorul doar pentru a ieși din Vim: o variantă este să apăsați tasta Esc pentru a ajunge în linia de comandă, apoi să scrieți „:wq!”. Asigurați-vă că limba tastaturii din sistem este setată pentru limba engleză, altfel vă veți bate capul căutând simbolul corect pentru a-l introduce în linia de comandă.

 

MATLAB

MATLAB este un mediu de dezvoltare, dar și un limbaj, folosit în domenii tehnice. Acesta dispune de o gamă largă de funcții ce permit operații matematice complexe. Toate acestea facilitează dezvoltarea imediată de algoritmi complecși. Folosind acest instrument vă puteți dezvolta viziunea asupra matematicii și puteți observa cum matematica devine aplicabilă, exact ca și când ați fi un inginer. Funcțiile din MATLAB vă permit să învățați mai ușor atât analiza matematică cât și algebra. Ba chiar mai mult, aveți posibilitatea de a studia graficele funcției și să calculați derivata și integrala.

1 thought on “Programe folositoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *