Angajat în timpul facultății

Niște întrebări pe care majoritatea studenților de la Facultatea de Informatică le-au avut la un moment dat sunt: “Ar fi o decizie bună să mă angajez?”, “Dacă aș face-o, atunci ar merita?”, “Aș reuși să îmi gestionez timpul?”, “Aș mai avea timp să mă recreez?”. În principiu, decizia de a te angaja în timpul facultății este una subiectivă. Pentru a crea o părere legată despre acest stil de viață am decis să formulez un set de întrebări pe care le-am pus unui student denumit S1 care lucrează 40 de ore pe săptămână și altui student denumit S2 care lucrează 20 de ore pe săptămână. Amândoi sunt în al doilea an de studii de licență.

 

Răspunsurile celor doi au rolul de a vă ajuta să realizați care este diferența dintre a lucra 8 sau 4 ore pe zi și ce impact au acest program în plus asupra lor:

Andrei: Ce te motivează să muncești în timp ce ești student? Te atrage salariul, experiența, mediul de la companie sau altceva?

S1: Cred că toate, dar în principal mediul din companie. Este un mediu foarte mișto, cred că toți visează la o așa atmosferă la locul de muncă. Mai ales că mulți dintre ei fiind profesori la facultate, ajungi să fii înconjurat în permanență de oameni de la care ai foarte multe de învățat. Ar fi o minciună daca nu aș spune că și banii sunt un motiv deoarece, ca și oricare alt student, nu pot să zic că am avut cel mai mare buget.

Andrei: Cum iți aloci timpul pentru activitățile zilnice? 

S1: Dacă ești în căutarea unui loc de muncă în timpul facultății, poți să-ți iei un pic adio de la timpul liber. Oboseala ajunge să te copleșească la un moment dat, și tot ce îți dorești uneori, după 8 ore de muncă, e să te întinzi în pat și să te uiți la un serial sau să dormi. Și apoi vin temele/proiectele pentru facultate. E mult, e obositor, însă ce e important este că îmi place chestia asta, ridicatul din pat este o provocare zilnică. Pot să spun că nu fac alte activități în afară de somn, facultate, muncă, decât câteva plimbări de 45-60 de minute zilnice, care mă ajută să îmi pun ideile în ordine și să nu înnebunesc.

S2: Majoritatea seminarelor/laboratoarelor sunt după-amiază, deci de obicei mă duc de dimineață la muncă, cu excepția unei zile când am un laborator de la 8 dimineață și unul de la 6 seara, în care ajung să mă duc la muncă între aceste 2 laboratoare. În general reușesc să mă relaxez în weekend sau seara când ajung acasă.

Andrei: Cum iți imaginai acest stil de viață în teorie și ce greutăți au intervenit atunci când l-ai pus în practică?

S1: Știam ce mă așteaptă și totuși am făcut-o, m-am angajat. Pot să spun totuși că este una din cele mai bune decizii pe care le-am luat până acum.

S2: Oboseală în mare parte. Sunt momente în care aveam în plan să fac ceva pentru facultate și nu am mai făcut-o din cauza oboselii. Însă am fost conștient de faptul că a fi angajat în timpul facultății reprezintă un stil de viață destul de greu. Deci, în mare parte, este după cum mi-am imaginat deoarece deja mă informasem de la cunoștințe în ce constă și astfel am reușit să diminuez impactul dintre teorie și practică.

Andrei: Câte ore dormi pe noapte în medie?

S1: În jur de 5-6 ore iar în zilele bune ajung chiar și la 8 ore.

S2: De obicei ajung să dorm în jur de 7 ore.

Andrei: Ai făcut voluntariat înainte de a te angaja?

S1: Nu am făcut voluntariat în prealabil.

S2: Da. în clasa a 10-a și a 11-a, la unele evenimente caritabile cum ar fi Cros pentru școli, Swimathon, voluntar la 2 ediții de Edu funny fest.

Andrei: Ai prieteni care de asemenea lucrează în timp ce sunt studenți? Ce ne poți zice despre aceștia?

S1: Da, mai știu persoane care lucrează, însă ei par să se descurce puțin mai bine, ori reușesc să își mascheze foarte bine oboseala.

Andrei: Ai recomanda studenților să se angajeze în timpul facultății? De ce?

S1: Nu pot să recomand nimănui să se angajeze sau nu deoarece ei își știu cel mai bine situația. Eu doar le arăt perspectiva mea sperând că în viitor o să îi ajute sa ia o decizie. Trebuie să te gândești dacă poți să reziști/adaptezi în timp. Nu este ușor, însă dacă ești dedicat și îți place, atunci vei reuși.

S2: Nu pot face o recomandare universală deoarece această decizie depinde foarte mult de situația/prioritățile fiecăruia. Dacă ai nevoie de bani, vrei experiență cât mai repede, vrei să cunoști oameni noi sau pur și simplu vrei să vezi cum este atunci poți face asta. Însă, trebuie să ai în vedere faptul că sunt șanse mari ca performanțele tale la facultate să scadă și trebuie să îți asumi acest lucru. O decizie la fel de bună este să te concentrezi pe facultate și să lucrezi după ce o termini, cu toate că începutul va fi puțin mai greu neavând experiență. Cât timp situația la facultate este ok și nu te simți prea stresat sau obosit, consider că ambele decizii sunt la fel de bune.

 

În concluzie, a fi angajat în timpul facultății cere multă dedicație și sacrificiu din partea ta. Într-adevăr, ca și angajat nu vei mai avea aceeași libertate iar gestionarea activităților va fi obositoare însă cu timpul vei reuși să te obișnuiești. Ideea este că, încercând, nu ai absolut nimic de pierdut. De pe urma unei astfel de experiențe vei învăța cum este să dai un interviu, care sunt pașii de angajare, cum este să aparții unei echipe, care este rolul unui programator în societate și multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *