Dicționarul Bobocului – A Doua Parte

Iată că a început și cel de al doilea semestru și sperăm că sesiunea nu a creat probleme nimănui, ci dimpotrivă, rezultatele au fost cele așteptate și dorite. Așa cum am promis, ne continuăm misiunea, și anume cea  de a veni în ajutorul bobocilor explicându-le câteva noțiuni pe care cu siguranță le vor întâlni pe parcursul primului an de studii.

După cum știți, prima parte a acestui dicționar a fost deja postată și se găsește pe site-ul Ziarului de ASII. A venit timpul să ne ocupăm și de partea a doua. Așadar, mai jos puteți vedea celelalte cuvinte pe care le-am adunat pentru voi:

Opționale – Studenților li se oferă câteva alternative legate de disciplinele pe care doresc să le studieze și aceștia vor alege una. În caz că nu sunteți mulțumiți și vreți să le schimbați cu altceva, va trebui să vă găsiți un înlocuitor până începe semestrul ce le conține. Repartizarea se realizează în funcție de notele obținute, deci învățați bine dacă vreți să studiați opționalul dorit!
Orar – Pe această pagină web veți găsi repartizarea pe săli a materiilor în fucție de grupă și an de studiu.
Parțial – Test programat în săptămâna a 8-a, desfășurat în cadrul cursului și care va reprezenta o parte din nota finală. Uneori promovarea acestuia cu o notă de cel puțin 5 poate fi o condiție de promovare a materiei.
Parcare – Lângă facultate există 12 locuri de parcare publice, o altă alternativă fiind parcarea de la Spitalul Militar (peste stradă de FII) pentru care se achită 5 lei/zi.
Pedagogie – Disciplina care se ocupă cu educația și formarea viitorilor profesori. Este o materie facultativă și creditele asociate acesteia nu se adună la final cu celelalte aparținând materiilor obligatorii. În anul 3 de studii de licență veți merge în licee să asistați, urmând să predați precum un profesor veritabil.
Puncte de activitate – Acele puncte pe care le primești pentru răspunsuri corecte sau implicarea la seminar/laborator și care vor conta la nota finală.
Reprezentat de an – Reprezentantul tuturor studenților având următoarele atribuții:

  1. Să reprezinte și să susțină activ interesele studenților pe care îi reprezintă;
  2. Să acționeze pentru promovarea intereselor studențești;
  3. Să participe la ședințele și activitățile Consiliului Studenților din Facultate;
  4. Să stabilească, împreună cu titularul disciplinei, datele de examinare, după consultarea prealabilă a studenților;
  5. Să asigure o bună comunicare între studenți și cadrele didactice, respectiv personalul administrativ;
  6. Să informeze studenții cu privire la orice decizie care îi privește direct.

Restanță în sesiune – Cunoscută ca și a doua șansă de a promova materia. De reținut este faptul că nu există restanță pentru seminar/laborator.
Săli – Încăperile în care se desfășoară seminarul/laboratorul.
Secretariat – Serviciu care se găsește în orice instituție și care se ocupă de lucrările curente ale conducerii acesteia. Se găsește la parterul facultății și are program cu publicul marți de la 8:30 la 10:30, iar în restul săptămânii, în afară de weekend, de la 10:00 la 12:00.
Seminar – Formă de activitate didactică prin care studenții aprofundează și aplică cunoștințele acumulate la curs. Prezența este în general obligatorie.
Sesiune – Perioadă de două săptămâni în care sunt verificate toate cunoștințele, în principal teoretice, acumulate pe parcursul semestrului. Metoda de verificare folosită este cea a examenelor scrise.
Stagiu de practică – Multe firme de IT din Iași oferă oportunități studenților de a obține experiență pe perioada verii. Acestea pot fi plătite sau neplătite. La sfârșit se poate vorbi și despre angajare, dar FII nu recomandă acest lucru decât după finalizarea studiilor. Pe 2 martie va avea loc evenimentul Stagii pe Bune ’19.
Site-urile profesorilor – Fiecare profesor are o pagina pe domeniul https://profs.info.uaic.ro/ unde publică anunțuri, note, materiale de curs etc. Dumnealor o să vi le prezinte în cadrul primei întâlniri.
Sport – Disciplină facultativă, pentru care înscrierile au loc la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza” Iași.
Training – O oportunitate de a pune în practică noțiunile teoretice. Există training-uri organizate  atât de firme din domeniul IT, cât și de asociații sau ONG-uri (de exemplu: FII Practic 😉)
Teme – Există discipline la care profesorii vor cere teme, rămânând la alegerea acestuia când și cum trebuie prezentate (de preferat să fie făcute pe cont propriu dacă așa vi se cere!).
Wi-fi – În unele săli se găsește pe ușă o foaie cu numele rețelei Wi-fi și parola respectivă.
Ziarul de ASII – Cel mai vechi proiect al Asociației Studenților Informaticieni Ieșeni.

Acestea sunt cuvintele pe care le-am găsit și le-am considerat absolut necesare pentru un prim an la facultate. Sfatul nostru, oferit și la sfârșitul primei parți, rămâne valabil: să nu uitați să vă bucurați de primul an de facultate, indiferent de unele obstacole întâlnite pe parcurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *