Lucrarea de licență

Cu siguranță că studenții de la FII au aflat încă dinainte de a ajunge aici faptul că la sfârșitul studiilor de licență, care durează 3 ani, cel puțin, aceștia vor avea de prezentat un proiect propriu, numit lucrare de licență. Subiectul abordat poate fi din orice domeniu studiat, dar trebuie să țineți cont de interesele de cercetare ale profesorului care vă coordonează.

Poate că deja vi s-a zis la disciplina intitulată Ingineria Programării să începeți să vă căutați un coordonator de licență. Teoretic, această etapă ar trebui finalizată până la sfârșitul anului 2, dar mulți studenți nu reușesc și își pun speranțele în anul următor. Ambele variante sunt acceptate, atât timp cât veți începe munca cât mai repede. Puțin probabil să vă doriți ca, pe lângă grija de a trece toate examenele, să aveți și frica de a nu avea ce prezenta la sfârșitul studiilor.

Un alt sfat prețios este să nu trimiteți un simplu email profesorului pe care vreți să-l convingeți să vă coordoneze, ci să vă duceți personal la cabinetul său. Bineînțeles, este indicat să știți anumite lucruri despre domeniul său de interes, pentru a face o impresie cât mai bună. Dacă aveți o idee originală, atunci și mai bine! Totuși, puteți găsi una pe parcurs sau consultând pagina profesorului respectiv dedicată lucrării de licență, în caz că există.

În general, veți fi condiționați de nota obținută la materia predată de respectivul profesor, de un eventual interviu sau de ambele. Totuși, nu vă lăsați descurajați și încercați să convingeți pe cineva să vă coordoneze, pentru că nu aveți nimic de pierdut! Până la urmă, scopul vostru este de a absolvi această facultate.

Pentru a fi cu adevărat apreciată, o lucrare de licență nu ar trebui doar să reproducă ceva deja existent, ci ar trebui să aibă un caracter inovator. De exemplu, în loc să creați o aplicație de tip browser, mai bine adăugați o nouă funcționalitate uneia deja existente. Cercetarea noilor algoritmi este, de asemenea, un subiect pe placul multor profesori.

Chiar dacă informația pe care o conține o lucrare de licență este partea crucială, contează foarte mult și modul de prezentare. LaTeX este o unealtă perfectă pentru a redacta un material științific. Spre deosebire de alte variante cu plată, precum Microsoft Office Word, aceasta este complet gratuită! Totuși, pentru cei care o preferă pe cea dintâi, domnul profesor Vârlan a creat un tutorial pe YouTube în care explică redactarea lucrării de licență pas cu pas.

Acum că am trecut peste format, haideți să vorbim și despre limbă. Singurii studenți care sunt constrânși de vreo condiție în sensul acesta sunt cei de la grupa cu predare în limba engleză, deoarece dânșii trebuie să o redacteze în engleză. În rest, se poate folosi și limba română.

Cam acestea au fost câteva informații utile pentru studenții care au trecut cu bine de primul an de facultate.Pe site-ul Facultății de Informatică Iași se găsește și un ghid pentru realizarea lucrării de licență. De asemenea, ASII vă invită la Mentoratul pentru Licență, pe 3 aprilie! Vă dorim să aveți cât mai multă motivație pentru a finaliza cu succes studiile de licență!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *