Cum să pici rapid și eficient la FII

Mai mult ca sigur că fiecare student s-a gândit măcar o dată în viață să copieze fie tema, fie în timpul examenului. Destui dintre ei chiar au și încercat să-și pună ideea în practică, cu succes sau fără. Haideți să analizăm cum poate eșua o astfel de practică la facultatea noastră.

Copiatul în timpul examenelor

Două tehnici importante sunt copiatul de la un coleg și copiatul de pe materiale, cum ar fi fițuicile sau telefonul cu acces la internet. Ar fi hilar să „împrumuți” niște informație de la colegul de lângă tine, iar el să treacă și tu nu, nu-i așa? Dar să consulți internetul în timp ce majoritatea studenților predau lucrările și profesorul pare neatent, dar când te duci într-un final la catedră să ți se zică să vii în sesiunea de restanțe? Cu siguranță ai fi dat pe spate de situația „complet” neașteptată! De aceea, nici măcar nu mai încerci să-ți exprimi nemulțumirea, ci doar te conformezi.

Copiatul temelor

Aici situația poate deveni mult mai complexă decât în cazul examenelor. Timpul suplimentar de care dispui în combinație cu lejeritatea în a comunica cu colegii dau naștere unor idei cu adevărat năstrușnice. Spre exemplu, la o materie axată pe lucru individual ai putea să faci echipă cu o treime din facultate. Până la urmă, ce poate merge prost? Răspuns este unul foarte simplu: extrem de multe! Dacă ești prins, profesorul îți va anula tot punctajul primit pentru munca altora sau chiar te va pica. Cea din urmă consecință nu trebuie să se întâmple neapărat instantaneu, ci se poate acorda un punctaj negativ extrem de mare, iar șansele de promovare converg neplăcut de mult către zero.

Pentru studenții care cred într-o relație direct proporțională dintre suma plătită și calitate, mai bine trec cu vederea cumpărarea temelor. Poate că tu nu vei da tema la alții, dar ori vreun coleg de-al tău ori sursa mai mult ca sigur că o va face. Până la urmă, de ce ar rata cineva ocazia de a o vinde mai departe pentru a-și scoate banii cheltuiți pe temă sau chiar să facă un profit frumușel. Din acest punct, cercul vicios continuă și cu greu se mai oprește înainte ca jumătate de facultate să aibă același rezolvări la exerciții. În final, cu toții veți fi prinși și, cel mai probabil, picați.

Poate că te regăsești în categoria celor cărora nu le pasă de calitate, ci doar vor să dea cât mai puțini bani. Ba chiar și negociază un preț bun cumpărând toate temele cuiva dintr-un an precedent. Tot ce îți dorim e să nu ajungi în situația neplăcută de a realiza abia atunci când ai început să le prezinți faptul că ai folosit framework-uri, chiar dacă încă de la primul curs profesorul v-a bătut la cap că nu mai sunt permise. Cu alte cuvinte, sursa a omis intenționat menționarea acestui detaliu și ți-a luat fără vreo remușcare banii de cantină. După ce te uiți mai atent peste cerințe, îți dai seama că puteai rezolva cel puțin un exercițiu, materia nefiind pe atât de grea pe cât ți-ai închipuit, doar că lenea ți-a încețoșat mintea.

În cazul programelor de detectare a plagiatului, profesorul vă va informa de la început dacă va folosi unul la verificarea temelor sau nu. „Pur și simplu voi modifica numele variabilelor și funcțiilor ca să nu fiu prins”, este primul gând al studenților care își propun să ia tema altcuiva. Totuși, să țineți cont de faptul

că oamenii care au proiectat programul nu s-au născut ieri și cunosc foarte bine metodele de plagiat. Cu alte cuvinte, ori nu copiați temele, ori încercați să le copiați cum trebuie. Doar că, dacă veți fi prinși, mai ales în cea din urmă situație, să nu vă așteptați la compasiune din partea profesorului.

În concluzie, știm că facultatea este grea, iar în unele momente pare că nu mai puteți să-i faceți față. Totuși, gândiți-vă bine dacă sunteți dispuși să suportați consecințele încălcării regulilor, în loc să vă încredeți în propriile forțe. Vă dorim mult spor în tot ceea ce faceți și să ajungeți cu bine în sesiune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *