Masterul de Securitatea Informației

„Am adorat anii de studii de licență, așa că voi urma și un program de master pentru a-mi îmbogăți cunoștințele în domeniul meu preferat!”, este modul de gândire a prea puțini studenți din facultatea noastră. Majoritatea caută să se angajeze cât mai repede la o companie după ce își obțin diploma, sau chiar mai devreme. Însă pentru cei interesați de continuarea studiilor, vă vom prezenta programele de master de la FII într-o nouă serie de articole axate pe acest subiect important. Astăzi puteți afla câteva detalii despre Masterul de Securitatea Informației aflat sub coordonarea domnului Prof. dr. Ferucio Laurențiu Țiplea.

Masterul de Securitatea Informației a luat naștere în anul 2009 și se adresează unui domeniu aflat în plină ascensiune. Fiecare curs din cadrul acestuia (Network Security, Malware Detection and Analysis, Security Protocols, Cryptanalysis Techniques, Electronic Commerce etc.) are atașat un laborator ce este predat de personal foarte bine pregătit pe linie practică.

Este bine cunoscut faptul că orice facultate de informatică de prestigiu are un master orientat spre criptografie și/sau securitate. Dezvoltarea noilor tehnologii (cloud, fog etc.) ridică probleme importante referitoare la securitatea informației. Comerțul electronic, care se află în permanentă dezvoltare, nu poate exista fără securitatea informației. Nici votul electronic, care a căpătat amploare mai ales în Statele Unite ale Americii, nu poate exista în lipsa securității informației. Dar evident, nu trebuie omise nici elementele de criptografie necesare construirii unor protocoale de securitate potrivite aplicațiilor amintite. Cum ne-am putea imagina un protocol de plată electronică fără elemente de criptografie? Tehnologia IPsec, cea care nu le place unor studenți din anul III dar de care aceștia beneficiază probabil zilnic, nu poate exista în lipsa componentei de schimb de chei, iar aceasta din urmă este o componentă criptografică majoră.

Domnul prof. dr. F. L. Țiplea, directorul Masterului de Securitatea Informației, consideră că a reușit într-o mare măsură să alinieze conținuturile acestuia cu cele de la universități de prestigiu din lume precum EPFL Lausanne, ETH Zurich etc. Cu alte cuvinte, programa a fost stabilită pentru a fi cât mai bogată în cursuri de specialitate. „La acest master predau atât profesori din FII, cât și de la Universitatea din București, Universitatea Paris-Est Créteil (Franța), Universitatea Politehnică din București etc.”, afirmă domnia sa, care ne-a răspuns în continuare la câteva întrebări.

Cum ați reușit să aliniați acest master la programe similare din străinătate?

Am stabilit parteneriate de colaborare cu Universitatea Paris-Est Créteil și École Normale Supérieure de Cachan. Un număr semnificativ de studenți au intrat la Masterul de Securitatea Informației și au continuat apoi la Universitatea Paris-Est Créteil. De exemplu, Rodica Condurache este acum membră a facultății noastre, dar ea a plecat de la acest master și a continuat la Paris, unde s-a înscris la doctorat, și apoi s-a întors la noi. Colaborez intens și cu EPFL Lausanne, fără a avea o politică de colaborare semnată. Un student ce făcea masterul la Paris mi-a cerut o recomandare pentru un stagiu de practică la EPFL sub conducerea renumitului criptograf Serge Vaudenay, spunându-mi că i s-a promis acceptarea dacă primește recomandarea mea. M-a încântat solicitarea studentului, dar nu m-a mirat foarte mult. De mulți ani, Serge, cu care am o relație academică strânsă, ”merge pe mâna mea”. Numeroși studenți recomandați de mine au beneficiat de îndrumarea domniei sale.

Poate nu ne place când vedem tineri cu potențial mare care pleacă de la noi, însă alegerile lor este bine să fie respectate. Mă bucur mult să îi văd realizați la companii de prestigiu, institute de cercetare sau universități de top. Chiar și după ce ocupă astfel de poziții încă îmi cer recomandări pentru diverse situații, și le ofer cu mare plăcere.

Avem printre noi studenți care spun că este un master greu.

Eu o văd ca pe o prejudecată ce este mult departe de realitate și a fost moștenită an după an de la vechile generații. Părerea mea sinceră e că acesta este un master ca toate celelalte, fără a fi mai dificil sau care să necesite eforturi suplimentare din partea studenților. Există păreri care asociază acest master cu ceea ce predau studenților în anul 1. Este o greșeală mare să se asocieze un curs de algebră din anul 1 cu o întreagă programă de master, ce este atât de bogată și incitantă. Pe de altă parte, vă spun că an de an am avut studenți care au făcut acest master cu plăcere și la final au fost foarte mulțumiți. Unii dintre ei chiar au avut realizări de excepție: publicații în reviste internaționale de top precum IEEE Transactions on SMC sau Information Sciences, sau participări la conferințe internaționale de calitate. Țin să menționez un rezultat cu totul deosebit obținut de studentul Adrian Schipor. Acesta a reușit să arate că anumite sisteme de criptare bazate pe identitate, propuse în 2008 de criptografi renumiți precum Susilo sau Barua, sunt nesigure. Rezultatul lui, publicat recent, a stârnit vâlvă, iar roadele nu vor întârzia să apară.

Este fascinant să vezi cum lucrează acești tineri, mai ales când încep să simtă pulsul cercetării. Bineînțeles, Masterul de Securitatea Informației nu se axează în mod necesar pe cercetare, însă prin personalul care predă îndrumăm mulți studenți înspre această direcție.

Ce oportunități de angajare există pentru absolvenții acestui master în Iași? Dar în alte orașe din țară?

Există o deschidere mare spre angajarea tinerilor cu Master pe Securitatea Informației. În Iași am cunoștință de Amazon ce are măcar 2 laboratoare de securitate, Continental, ce este foarte interesată de securitate în sectorul automotive, Orange, ce are un laborator puternic de securitate, chiar și la BRD există preocupări majore pe această direcție, și așa mai departe. La nivel de țară există laboratoare de criptografie și securitatea informației în București, Timișoara, Cluj, etc. Menționez că la București există și institute dedicate, precum Institutul de Tehnologii Avansate și Centrul de CyberSecurity, ce absorb mulți specialiști pe partea de securitate. Criptografia și securitatea informației sunt domenii cu o rată mare de creștere în viitor; nu văd cum acestea ar putea ajunge vreodată la saturație! Studenții trebuie să nu piardă din vedere acest aspect.

Atrag totuși atenția că studenții care termină studiile de licență la Iași sunt pregătiți pe partea de programare și algoritmică. La Masterul de Securitatea Informației ei capătă abilități pe partea de securitate. Ca urmare, ei pot fi angajați de orice altă companie pe partea de programare, testare sau verificare. Specializarea pe Securitatea Informației le asigură oricum un avantaj. În țările Europei de Vest, America etc., specialiștii în criptografie și securitatea informației sunt plătiți net superior altor specialiști IT. Să gândim în viitor!

Ce ați dori să le transmiteți studenților care nu și-au ales opționalul de criptografie?

Un opțional de criptografie nu înseamnă mai nimic pe lângă un Master de Securitatea Informației. Cu alte cuvinte, este un curs opțional contra unui master. Atât timp cât există dorința de specializare pe o astfel de direcție, Masterul de Securitatea Informației oferă tot suportul necesar.

Ce altceva le mai puteți recomanda studenților?

Alegerea continuării studiilor cu un program de master, precum și alegerea programului în sine, constituie un moment de răscruce pentru studenții de la licență. Ca urmare, le recomand să își analizeze cât mai bine și temeinic interesul profesional. Să nu se grăbească în a lua o decizie, să-și cântărească opțiunile îndelung și să ceară sfatul acolo unde sunt în impas.

Celor de la master le recomand să își urmeze cu profesionalism calea aleasă, dar în același timp să fie receptivi și deschiși la dezvoltarea științei și tehnologiei. Drept exemplu, uitați-vă la fenomenul securității cuantice și post-cuantice, cripto-monedei sau a blockchain-urilor. Nu mai vorbesc de securitate cloud, fog, IoT … o bogăție de domenii așa de mare și de incitantă încât nu văd cum cineva nu s-ar putea gândi la ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *