ASII Rewind

Odată cu venirea căldurii și cu terminarea anului universitar, am avut onoarea să pășim în noul sediu ASII, renovat de curând, cu ajutorul celor de la beenear. Cu ocazia acestei realizări, a avut loc un eveniment în premieră marca ASII: “ASII REWIND”, ce și-a propus prezentarea activității și reușitelor celor din asociația noastră. Invitați la acest eveniment au fost reprezentanți de la beenear, Domnul Decan Adrian Iftene, Doamna Prodecan Lenuța Alboaie, precum și alte cadre didactice, dar și voluntari ASII. Iar prezentatorul nostru a fost președintele ASII, Răzvan Borșan.

”Prezentarea ASII Rewind sperăm să devină o tradiție de acum încolo. Noi am definit acest eveniment și l-am avut în minte ca o retrospectivă a progresului nostru din ultimii ani”, spune Președintele ASII. Acesta mai menționează că dorește ca reușitele să devină mai vizibile pentru a demonstra de ce este ASII capabil.

Ca urmare, am asistat la discursul Domnului Decan, în care descrie relația sa și a conducerii facultății cu ASII: ”În primul rând, țin să vă felicit, sunteți o asociație frumoasă, văd numai fețe zâmbitoare aici, ceea ce e super. E o organizație care ne încurajează pe noi (n.r. profesori) să organizăm evenimente.” Menționează numele a 3 studenți care s-au ocupat de coordonarea FIIPractic: Teona Șolescu și Cătălin Belu, respectiv FIICode: Adrian Gotcă. De asemenea, apreciază spiritul de luptător al celor din ASII: ”E bine că nu vă lăsați”.

”Vă urez mult succes, abia aștept să văd ce-am mai făcut în ultimul an. Tot în ultimele 2 luni a fost meciul de fotbal, încă mă resimt (râsete), dar până la meciul de anul viitor o să-mi revin și atunci voi participa din nou cu plăcere” menționează pe final Domnul Adrian Iftene.

Urmează apoi o scurtă rundă de aplauze, timp în care Răzvan pregătește un cadou Domnului Decan: ”Un mic gest de apreciere, din partea noastră, cu care sperăm să marcăm începutul colaborării noastre cu beenear, dar și ca un gest de mulțumire pentru toate lucrurile frumoase cu care ne-ați ajutat în decursul anilor. Mulțumim frumos”. Aplauze, iar microfonul ajunge din nou în mâinile Domnului Decan: ”Închei și eu prin a mulțumi beenear, că este astăzi alături de voi și de facultate”. Acesta mai menționează că este gelos, dar în sensul bun, pe capacitatea celor din ASII de a atrage companii de partea lor și spune că ar vrea și el să poată face așa ceva.

Din nou palmele se lovesc. Răzvan dorește să facă o comparație între ASII de până acum și ASII din viitor, plecând de la experiența sa personală din facultate. Primul lucru pe care l-a căutat a fost o comunitate: ”Degeaba ai cunoștințe, dacă nu ai oameni care să te susțină în drumul tău”. La început, cunoștea un număr restrâns de oameni, iar motivul principal de a intra în asociație a fost pentru se integra într-o comunitate. Acesta spune că prima întrebare importantă a fost: la ce departament să se înscrie. Cei care nu știu, ASII are 6 departamente: IT (unde învață tehnologii web printre altele, pentru a se dezvolta pe partea tehnică), PR&MEDIA (editare foto, editare video, partea de relații publice), Relații Externe (contact cu companii din Iași, care îi scapă de inhibiții de a vorbi cu angajatori), Relații Interne (relația dintre membrii asociației), Evaluări (rezolvă conflictele din ASII) și Proiecte (implementarea și planificarea proiectelor).

Începe prezentarea cu Balul Bobocilor, la care a și participat. Menționează progresul acestuia de la cel de acum 3 ani la cel din toamna trecută, unde s-a reușit vânzarea tuturor biletelor și aducerea unor artiști în vogă în acest moment, Argatu și Moș Martin.

A urmat apoi Balul de Caritate, care, după cum spune Răzvan, ”vine din inimă de student” (frază urmată de un rând de aplauze). Acesta presupune găsirea unui caz din rândul studenților de la informatică ce are nevoie de ajutor și se dorește aducerea pe fața persoanei în cauză un zâmbet, oricât de mic. Aici are loc un moment hazliu în care Răzvan caută telecomanda pentru a schimba slide-urile, după care își uită ideea, dar ca un Președinte bun, mereu știe ce are de zis.

Când realizezi că ASII a finalizat atâtea proiecte

 

Se prezintă obiecte hand-made făcute de voluntari din ASII, dar și niște cookie-uri pe care o să le ții minte (Info, am I right?). Răzvan menționează că ”sunt bune, dar cam scumpe.” Acum, n-aveți de unde să știți decât dacă participați și încercați pe propria piele. Apoi să-i spuneți lui Răzvan că au meritat.

Alt proiect ASII care merită menționat este FIIPractic. Prima ediție, care a vut loc în 2012, a constat în sesiuni de training susținute chiar de trainerii proprii ai asociației. În prezent, participă mai multe companii din Iași, care îi învață pe oameni interesați de toate vârstele ceea ce știu ei mai bine. Anul acesta, de exemplu, s-au înscris 800 de persoane, dintre care aproximativ jumătate au trecut de procesul de selecție.

În același timp cu FIIPractic are loc FIICode, un concurs pentru studenți și liceeni cu 2 arii diferite (Game Dev, Algoritmică). De-a lungul timpului a evoluat foarte mult și a devenit o competiție internațională, la care participă oameni și din restul Europei.

După atâta muncă și proiecte dificile, LANParty este tot ce are nevoie un student. Se organizează competiții între participanți pe mai multe jocuri video.

Iar după anul universitar urmează SUMMERIS, o universitate de vară pentru elevi. Scopul ei este de a pregăti viitori studenți pentru ceea ce se întâmplă în mediul universitar.

2 programe demne de menționat sunt G.E.T.A. care se ocupă cu pregătirea profesională a oamenilor din ASII și Ziarul de ASII, cu o vechime foarte mare și care se ocupă cu postarea de articole interesante și utile pentru studenți și profesori. Un proiect al acestuia este HumansOfFII, în care sunt pozați oameni din facultate și un mini-interviu în care își exprimă gândurile.

A urmat o pauză de masă pe hol, unde am fost așteptați cu câteva gustări și am avut ocazia să schimbăm câteva vorbe, de la un membru ASII la altul. După pauză, a urmat discursul celor de la beenear, care a rezumat pe scurt experiența cu ASII. ”Vă spun cu emoție, că e o zi importantă pentru noi și-mi imaginez că e mult mai importantă pentru voi” sunt cuvintele care deschid discursul celor de la beenear, ținut de către Patricia Chirica ”E o ocazie să formalizăm un parteneriat care datează deja de mai bine de 6-7 ani […] și să investim în continuare în viitorul vostru și al comunității. […] Vă mulțumesc și vă aștept jos (n.r. pentru inaugurarea sediului).” Dar nu e gata, pentru că Răzvan îi oferă un cadou simbolic care să marcheze colaborarea dintre ASII și beenear.

La finalul prezentării, am ieșit cu toții din sală și am coborât spre renovatul sediu ASII. La intrare s-a realizat simbolica tăiere de panglică, cu ajutorul Domnului Decan, Domnului Borșan și al Domnișoarei Reprezentante de la beenear, după care am intrat în sediu. Acest video reflectă ceea ce s-a întâmplat apoi.

Mulțumim BEENEAR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *