Admitere 2019

E acea perioadă a anului care stârnește emoții în rândul a zeci de mii de elevi din toată țara. După stresul care a chinuit o generație întreagă în an terminal de liceu, vacanța binemeritată se lasă așteptată. Între libertate fără obligații și ei mai stă un singur obstacol: admiterea la învățământul superior. Pe când la unele facultăți aceasta se rezumă la depunerea unui dosar plin de acte și adeverințe, Facultatea de Informatică de la UAIC mai propune și un test scris la alegere la una dintre materiile matematică sau informatică. Aproape 1200 de curajoși absolvenți și nu numai s-au prezentat sâmbătă (21.07.2019) la admiterea la FII. Valurile de emoție ce au străbătut Copoul nu erau datorate doar viitorilor studenți, ci și voluntarilor ASII, ce au însușit roluri de ghizi, supraveghetori și “sfătuitori”, profesorilor și comisiei, ce au stat cu sufletele la gură ca totul să decurgă fără cusur. 

Pe lângă elevii de clasa a 12-a, alte inimi care băteau în ritm alert aparțineau liceenilor din ani neterminali. Facultatea de Informatică propune susținerea unui concurs de “preadmitere” pentru elevii claselor a 9a, a 10a și a 11a care se pregătesc intens. Nota obținută la această competiție poate fi păstrată pentru anul înscrierii la facultate sau poate fi înlocuită cu o notă mai bună la concursul de admitere.

Ziarul de ASII a reușit să culeagă câteva gânduri de la protagoniștii acestei săptămâni: 

Alexandra, preadmitere:

Pentru prima mea experiență la un examen de genul, a fost interesant. Am avut emoții până când am văzut subiecte, după nu am mai avut timp să mă gândesc la asta. 

Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost așteptarea de după, de cam o oră, deși nu cred că se putea rezolva mai repede. Însă, în rest, a fost super. Facultatea arată și ea foarte bine. Subiectele au fost ok, nu mă așteptam la problemele date, însă au fost rezolvabile în timp și destul de interesante. 

Sergiu, preadmitere:

Sincer, subiectele m-au surprins, deși nu au avut o dificultate ridicată. M-am pregătit destul de mult și am avut ajutor și din partea doamnei dirigintă, ea ne-a dat destul de lucrat din toată materia. Cred că de la începutul anului școlar m-am apucat de lucrat pe structura bacului și am crescut treptat nivelul de dificultate, ajungând să acoperim și ce ține de preadmitere. Legat de organizare chiar am fost plăcut surprins, mult mai bună decât mă așteptam. Mi-a plăcut mai ales ca erau super mulți voluntari care să ne îndrume peste tot.

Marius, preadmitere: 

Experiența din cadrul examenului de preadmitere a fost una destul de nouă pentru mine fiindcă m-am simțit ca un student care se pregătește pentru sesiune sau pentru magica restanță. Cele 3 ore din timpul examenului s-au scurs mai repede decât în timpul simulării, fiind un subiect bine structurat care poate face diferența între studenți. Abia aștept să revăd facultatea la anul, în cadrul admiterii!

Andreea, admitere: 

Eu am ales subiectul la matematică pentru că, la prima vedere, exercițiile mi s-au părut mai accesibile. Majoritatea tipurilor de exerciții le-am întâlnit și în variantele de BAC, deci nivelul mi s-a părut mediu, cu unele dificultăți. În ceea ce privește ziua admiterii, recunosc că am avut emoții, mai ales ca Informatica a fost singura facultate unde am aplicat, iar concurența a fost pe măsură. Din punct de vedere al organizării , totul mi s-a părut bine în acea zi, mereu dacă a existat o întrebare, mi s-a răspuns ori de către studenți, ori de către profesorii supraveghetori.

Mădălin Florea, anul I:

Admiterea de anul acesta la matematică mi s-a părut decentă și puțin mai serioasa decat cea de anul trecut, dar mai ușoară, bineînțeles, decât cele din anii precedenți. 

Ca sfat pe care l-aș putea oferi, aș să lucrați la nivel de bacalaureat pentru o notă mai mare de 9,5, din culegeri M1, apoi variante din 2009 M1 cu baremul in față, până când orice subiect este accesibil. 

Florin Anghel, anul I 

Surprinzător, la subiectele de informatică, spre deosebire de ceilalți ani, la partea de grafuri a apărut și implementare efectivă în probleme (spre deosebire de anii precedenți, în care erau doar subiecte teoretice la acest capitol). Este posibil ca acesta să fie motivul pentru care studenții s-au apucat direct de subiectul de matematică, care a părut un pic mai accesibil.

Cred că admiterea la facultatea la informatică nu este una grea. Nu este nici una ușoară, dar este cu siguranță realizabilă. Din punctul meu de vedere, cel mai important este să începi să înveți din timp. Cred că dacă îți propui să lucrezi 3-4 ore pe săptămână, timp de un an, este suficient. Cheia este să lucrezi constant: astfel, informația se va fixa altfel și vei crește incredibil de mult în cunoștințe. Nimeni nu se naște învățat, dar dacă te apuci din timp să înveți și ești persistent, poți și tu să fii un student la Facultatea de Informatică Iași!

Mihai Burduhosu, anul II

Am avut o surpriză destul de mare să văd că s-a insistat pe probleme legate de grafuri, în special pentru că, atunci când am dat eu admiterea, aveam o oarecare fobie de astfel de exerciții. Pe de alta parte, subiectele de la matematică mi s-au părut echilibrate, comparandu-se în acest an ca dificultate cu cele de la informatică.

Pe cei care vor să dea admiterea pe viitor, îi sfătuiesc să nu subestimeze absolut niciun subiect posibil, fie că vorbim de Backtracking, grafuri, Divide et Impera, probleme cu șiruri de caractere sau algoritmul lui Lee. 

Nu m-ar surpinde ca subiectul de admitere să înceapă să aibă o anumită tematică în fiecare an. De asemenea, din punct de vedere psihologic, trebuie să îți păstrezi luciditatea pe tot parcursul examenului, oricât de grele ți s-ar părea subiectele. Mulți absolvenți se pierd în dificultatea problemelor, fiind obișnuiți cu ceea ce se dă la BAC.

Asta e ceva ce înveți cu timpul, în special ca student, pentru că după doi ani de facultate și patru sesiuni, te obișnuiești cu faptul că unele subiecte par, la prima vedere, imposibile. Dacă o notă de 8 la BAC e mai mult tragică decât buna, pentru admitere, e o nota care iți asigură un loc aproape sigur la buget.

Puteți vizualiza rezultatele la admiterea aici, iar subiectele și baremele aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *