1, 2, 3 și…

Noul an universitar a început în forță. Curtea facultății s-a umplut de studenți, fețe noi cu ochi curioși și plini de speranță pentru un nou început, dar și fețe vechi, gata să îi ghideze pe noii sosiți prin lumea studenției și să îi ajute să se descurce în această lume univers, unde o imagine care se mișcă nu se mai numește magie, ci doar priceperea unui student care, după ani de muncă, este gata să uimească lumea cu informațiile oferite de această nouă experiență, numită studenție la facultatea de informatică.

După o mică plimbare prin fața facultății, am început să punem studenților niște întrebări despre experiența lor de până acum.

Prima persoană cu care ne-am intersectat a fost Adrian, student în anul III și voluntar ASII. Cu o atitudine deschisă, Adrian ne-a răspuns la întrebări. Prima dată l-am întrebat cum i se pare acest an universitar în comparație cu celelalte: ne-a spus că datorită licenței, acest an este mult mai ușor decât anul precedent. Deși volumul de muncă din anul 2 i s-a părut considerabil, Adrian crede că munca lui a fost răsplătită și a învățat multe lucruri care îl vor ajuta mai departe în cariera lui în IT. Una dintre materiile care l-au ajutat a fost Ingineria Programării din anul 2, unde a descoperit metodologiile de lucru din firmele IT, pe care le-a regăsit și în cadrul internshipului de care s-a bucurat vara aceasta.

Ne-a povestit și cum l-a ajutat ASII: îndrumarea celor din ani mai mari l-a ajutat pe Adi să-și folosească cât mai bine timpul, învățând într-un mod eficient, care să-i permită să păstreze un echilibru între viața socială și cea academică.

Georgiana, studentă în anul II, ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg și multă căldură: pentru ea, noul an a început cu bine, dar oboseala începe să se arate. Îi place că materiile din acest an sunt mai practice în comparație cu cele din anul I și și-a propus să înceapă să învețe cât mai din timp. Uneori merge la același seminar de mai multe ori pentru a-și fixa mai bine cunoștințele. Ca așteptări pentru anul acesta, Georgiana își dorește să experimenteze mai mult din sfera IT, în scopul de a se pregăti pentru un viitor job după terminarea facultății. A oferit și sfaturi pentru cei mai mici: să profite cât mai mult de timpul liber pe care îl au, să investească în ei și să fie curajoși.

Maria, studentă în anul II, auzind că acest an este unul mai greu, și-a propus să meargă la toate cursurile și să lucreze mai din timp. Cu o atitudine foarte încrezătoare, aceasta spune că acest semestru va da tot ce e mai bun ca să ajungă la bursă și să nu mai audă niciodată de restanțe. Pentru ea, anul I a fost și o ocazie de a învăța cum să învețe.

Întrebată cum i se pare noul an universitar, Laura, studentă în anul III, a devenit nostalgică după anii frumoși ce s-au scurs atât de repede: “Challenging, puțin spus. În ceea ce privește facultatea, e ultimul an și cumva șansa ta să te autodepășești în tot ce ai de făcut, să faci nopțile nedormite de înainte de examene să conteze și să demonstrezi că ai învățat, cumva, ceva din asta. În ceea ce privește ASII, e ultima generație pe care o văd “îndeaproape” și înseamnă extrem de mult pentru mine să observ cât de mult a evoluat totul în acești doi ani. Mă ia o nostalgie nebună când mă gândesc că se termină anii de facultate.” Dacă ar putea schimba ceva, ar elimina acel spirit competitiv “toxic” și atitudinea de “fiecare pentru el” care încă mai există în unii studenți.

Laurențiu, un alt student din anul III, a ținut să le ofere studenților din anul I un sfat, și anume să aibă mereu curajul de a pune întrebări atât profesorilor, cât și celorlalți studenți.

Și Mădălina ne-a sfătuit să profităm cât mai mult de anii studenției, aceștia fiind cei mai frumoși ani ai vieții. Ea e de părere că nu ar trebui să ne grăbim să obținem un job din primii ani și că după terminarea facultății vom avea tot timpul înainte să lucrăm.

Cât despre mine, student în anul II, consider că acest an universitar este unul greu,  foarte diferit față de primul, și am început cu așteptarea de a nu mai avea restanțe, ceea ce mă motivează să învăț. Ca modificări, nu cred că ar fi nevoie în acest moment, nu pentru că nu ar fi nimic de îmbunătățit, ci pentru că, din punctul meu de vedere, totul este destul de echilibrat.

Cât despre un sfat pentru cei de anul I, nu fiți mândri, ci fiți umili și întrebați când nu știți ceva, ori pe profesori, ori pe cei din anii mai mari; noi suntem aici să vă ajutăm, nu să vă judecăm. 

Așa cum am spus la început, curtea facultății este plină de asemenea de fețe noi, care au avut disponibilitatea să-mi răspundă la întrebări. Ei încă au mici dificultăți în a-și organiza timpul, dar sunt de asemenea bucuroși de această nouă provocare ce îi va învăța ceva nou și practic.

De asemenea, ei sunt bucuroși că pentru prima dată au doar materii pe care ei le consideră ajutătoare în a deveni cât mai pricepuți în domeniul IT și fascinați de atâtea lucruri noi care în acest moment par uimitoare.

Una dintre așteptările acestora este aceea de a-și face cât mai mulți prieteni cu care să poată discuta despre tot felul de subiecte ale acestei noi experiențe, prieteni cu care să poată crește în această comunitate, care îi va ajuta să își găsească direcția în viață.

Acestea fiind spuse, sperăm ca acest an să fie unul cât mai productiv și să reprezinte pentru toată lumea nu doar niște ore la care trebuie să te duci pentru a obține o diplomă,  ci o experiență de neuitat, una din care înveți, în care te distrezi și îți faci prieteni noi în același timp. În cele din urmă asta reprezintă facultatea: o ascensiune spre viața noastră ca adult.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *