Sfârșitul facultății pe gustul studenților

Fiecare generație merită un banchet și un curs festiv reușit. De asemenea, fiecare generație are datoria de a avea grijă de următoarea, iar din acest motiv Coteț Roxana ne povestește ce a însemnat pentru ea și pentru Gherasim Cosmin organizarea celor două evenimente și ce putea fi îmbunătățit. 

  1. Cum a luat naștere inițiativa?

Firma respectivă [de evenimente] își ia în fiecare an o persoană din anul următor, care o să ajungă să fie în anul 3, ca să poată să aibă o continuitate la Facultatea de Informatică. În anul respectiv, Rareș Chelmușun, student, fusese contactat și, el înțelegându-se foarte bine cu Cosmin și știind că lui Cosmin îi place să organizeze astfel de evenimente, nu neapărat cursuri festive, dar evenimente în general, l-a contactat și i-a zis „Hei, uite, ai vrea să faci asta?”. El a fost foarte încântat, dar s-a gândit că mie îmi place și mai mult să organizez și după m-a sunat pe mine. I-am zis că „Măi, sună foarte bine” și chiar e așa, next level, față de toate petrecerile, și conferințele și tot ce făceam în ASII. Era mult mai serioasă treaba și era nevoie de mult mai multă implicare. Era un challenge mai mare pentru mine. […] Oarecum aveam și un regret că nu organizasem [cursul festiv sau banchetul] în clasa a XII-a, când se putea face chestia asta și am zis să nu dau cu piciorul acestei șanse. Am acceptat doar cu condiția să se ocupe și Cosmin. 

  1. Care a fost structura echipei tale?

Păi inițial am fost doar eu cu Cosmin, urmând ca apoi să mă gândesc că am nevoie de câte un reprezentat din fiecare grupă, ca să fie mai ușoară comunicarea cu celelalte grupe pentru că e mult mai simplu să comunici la 12 oameni decât la 300 și ceva. Deși, toate informațiile ajungeau și la ei direct, nu doar prin reprezentanți, adică prin postările mele de pe grupurile de Facebook, pentru că îmi doream ca toată lumea să aibă acces la informațieDar pentru altfel de detalii, cum ar fi împărțitul robelor, mărimi și restul lucrurilor care erau, comunicarea se făcea prin intermediul reprezentantului grupei. Fiecare reprezentant era vocea grupei respective, el trebuia să știe tot ce se întâmplă în grupă și să-mi comunice mie mai departe ca să-mi fie și mie mai ușor să gestionez toată situația. 

  1. Cum a decurs cooperarea cu studenții? Dar cu firma?

Studenții au fost un pic cam sceptici la început. Poate greșeala noastră a fost că nu ne cunoșteau și nu știau povestea asta din spate, cum am fost contactați, motivația noastră efectivă. Am picat ca din aer. Cei din ASII mă știau și totul era ok. Am avut parte de susținerea lor pentru că mă cunoșteau. Pentru ceilalți e oarecum de înțeles, doar că pe atunci eu n-am conștientizat că asta ar putea fi o problemă. Poate asta aș schimba, aș pune altfel problema. Aș întreba mai întâi dacă ar fi de acord să mă ocup, nu m-aș autopropune.  

Iar cu firma, Andra, o tipă foarte de treabă. A fost mereu cu sugestii, mereu ea urmărește să-și îmbunătățească serviciile pe care le oferă. Ne zicea mereu „Hei, uite, asta e o noutate în materie de albume și noi facem cu catifea pentru că nu se tocește” […] Am făcut și un pic de research pe partea asta de firme. Deși am fost contactați de ei, am mai comparat și cu alte firme, cu alte oferte. […] Absolut tot ce a ținut de organizarea acestor evenimente a fost votat, nu a fost decizia mea, a fost decizia tuturor. Am avut vot, adică am votat cu ce firmă să rămânem și nu a fost doar decizia mea, a fost decizia tuturor [studenților]. Dar eu zic că firma a fost de ajutor, mereu când aveam o problemă ( nu aveam o tocă, se dezlipise ceva ), mă ajutau. Adică nu-mi întorceau spatele când spuneam „Hei, uite, s-a întâmplat ceva”. Și cu banii, era greu să-i strângem fiind foarte mulți oameni. E super greu să strângi bani! E teroare. [Firma] era înțelegătoare, îi spuneam „Hei, uite, pot să ți-i dau la data de … sau mai așteaptă-mă puțin”. 

  1. Ce rol a avut facultatea în organizarea cursului festiv și a banchetului?

Are un rol important, aș zice eu, doar că mi se pare că își aduce aportul mai mult spre final și doar atunci când cauți tu ajutor, nu ți-l oferă ea deja. În momentul în care am fost să vorbesc cu domnul Decan despre semnarea diplomelor, am aflat de fapt că trebuie să avem și un profesor care ține cursul festiv, pentru așa se numește acea prezentare de la cursul festiv pe care o ține un profesor. O prezentare non-tehnică care ar trebui oarecum să te înduioșeze și să te facă câteva minute să te gândești la cei trei ani de facultate, la cum a trecut vremea. […] 

Mă gândesc că ar fi bine dacă structura acestui curs festiv ar fi undeva postată. Din moment ce se respectă în fiecare an aceeași structură, ar trebui să fie făcută cunoscută, mă gândesc eu, nu să afli la final. […] Ca la o nuntă, știi că trebuie să faci asta, asta și asta, dar poți să mai adaugi tu alte lucruri chestii pe lângă. Dacă e să fie așa, și la un curs festiv ar trebui să se știe ce trebuie făcut musai și ce alte chestii poți tu aduce în plus. […] Eu de exemplu mi-am dorit ca fiecare grupă să-și aleagă un profesor care să înmâneze diplomele. Am zis că dacă studenții dintr-o anumită grupă au avut un profesorcineva o avut un profesor pe care l-au simțit ei mai apropiat, s-au înțeles mai bine cu el, în momentul respectiv, fiind așa un moment mai de suflet, să le înmâneze persoana respectivă diploma. […] Probabil că dacă aș fi început mai devreme să vorbesc cu domnul Decan ar fi fost mai ok. Aș fi știut ce mă așteaptă mai devreme, nu mai târziu. 

  1. Cum s-au stabilit locațiile și datele evenimentelor?

Locațiile și data evenimentelor erau în strânsă legătură pentru că locațiile sunt disponibile la anumite date din calendar. Ce s-a decis în legătură cu locația și data a rămas la latitudinea studenților. S-au făcut sondaje pe grupurile de pe Facebook, unde erau unul pentru cursul festiv și unul pentru banchet, pentru că nu toată lumea de la cursul festiv venea și la banchet. Adică să separăm oarecum, să nu voteze și cei care nu vin la banchet pentru banchet, că nu avea sens. 

Cu sugestii de locații a venit și Andra, tipa cu care organizam, pentru că ea, na, știa piața și știa cam ce locații sunt potrivite pentru numărul nostru de studenți. Dar i-am rugat chiar și pe colegii noștri să vină cu sugestii de locații și unii din ei au venit [cu sugestii], alții nu. După care s-a votat și majoritatea voturilor a decis locația. 

Într-un final rămăsese Palas, să mergem să facem acolo, iar cei de la Palas ne ofereau o listă întreagă cu date din care puteam să alegem. Iar eu cum am zis că am vrut să fiu transparentă, le-am pus efectiv pe toate și le-am dat un sondaj de vreo… nu știu câte opțiuni erau… peste 5 oricum. Erau foarte multe opțiuni din care să aleagă și foarte mulți aleseseră fix perioada în care a doua zi unii din ei aveau prezentare de licență, sau ceva de genul ăsta. Și într-adevăr, aici am intervenit și am zis că nu-i ok, trebuie să ne gândim la toți, trebuie să alegem o dată care să fie în regulă pentru toată lumea. […] Și am schimbat oarecum votul, ca să zic așa. Dar am refăcut votul. 

  1. Au venit profesorii la cursul festiv? Dar la banchet?

Ar fi bine să fie mai mulți [profesori care vin la cursul festiv]. […] Nu știu exact care e motivul pentru care profesorii nu vin în număr atât de mare la cursul festiv. Într-adevăr, sunt mai reci decât cei din liceu, dar totuși 3 ani e o perioada destul de mare în care să se creeze conexiuni între studenți și profesori.  

Din păcate, [la banchet] nu [au venit profesori], deși au fost invitați. Nu [au fost invitați] toți [profesorii], un număr mai redus de profesori, dar din păcate nici în momentul în care le-am înmânat invitația nu erau ferm convinși că o să vină. Au apreciat intenția, dar au zis că rămâne de văzut. […] Domnul Decan i-a transmis un mesaj unui coleg prin care îl anunță că nu mai poate ajunge si prin care ne felicita și ne ura toate cele bune.Domnul Decan în schimb ne-a zis că o să vină, dar nu a venit, dar i-a transmis lui Răzvan un mesaj. Ne-a anunțat că nu mai poate ajunge. 

Nici la cursul festiv nu au fost invitați toți [profesorii]. Fiecare reprezentant [al grupei] a trebuit să aleagă 3 profesori, dacă nu mă înșel, sau un număr de profesori pe care și-i doreau ei să-i invite, iar eu le ofeream invitații pe care urma să le înmâneze profesorilor respectivi. Din păcate, nu toți reprezentanții au ținut cont de asta și nu și-au ales profesori să invite, nu atât de mulți. 

  1. Totul s-a terminat cu bine?

Având în vedere toate circumstanțele și tot ce s-a întâmplat pe parcurs, eu zic că… nu zic că a fost cel mai bun curs festiv, dar nu a fost nici cel mai rău, se putea mai bine. Ca la orice alt lucru în viață, există și varianta de „mai bine”. Sper că cei care se ocupă anul ăsta de organizare să ceară sfaturi atunci când ajung într-un punct în care nu știu ceă să facă sau să fie mai implicați, toți [studenții], pentru că până la urmă este cursul lor festiv, nu e doar acelor care organizează. E un eveniment la care cu toții ar trebui să ia parte, să fie implicați. 

 

Redacția Ziarului de ASII speră că informațiile prezentate se vor dovedi utile și abia așteptăm să scriem și despre ce se va întâmpla în acest an universitar. Dar până atunci, mult succes echipei în organizarea celor două evenimente din primăvară! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *