Triumfători în vremea pandemiei

Odată cu terminarea unui ciclu universitar, se organizează o celebrare a anilor de facultate, trei în cazul nostru, al informaticienilor. Ne strângem toți studenții care am ajuns în an terminal (e posibil să vină și cei cu restanțe, că tot au petrecut 3 ani în aceeași grupă), înarmați cu tocă, eșarfă și plini de amintiri. În mod normal. Dar noi nu am avut un curs festiv normal. Noi am avut o organizare în condiții speciale cu studenți care și-au luat inima în dinți, și-au ținut zâmbetul ascuns în spatele măștilor și au participat la eveniment, iar numărul celor care au venit nu a fost deloc mic.

Am avut oportunitatea să iau parte la ultima adunare a studenților din ciclul 2017-2020, desfășurată la amfiteatrul din Grădina Botanică, în condiții de maximă siguranță. La intrare ni s-a luat temperatura și ne-am dezinfectat, mai apoi am primit tocile și eșarfele și ne-am așezat pe locurile prestabilite pentru evitarea aglomerației. Distanța între locuri a fost respectată, iar toată lumea a avut drept accesoriu obligatoriu masca.

După ce au fost ocupate toate locurile, au venit și profesorii: domnul decan Adrian Iftene, doamna conf. dr. Corina Forăscu și domnul lector dr. Mihai-Alex Moruz. Aceștia au ținut discursuri în care ne-au dat cuvinte de încurajare pentru anii care vor urma. Domnul profesor Moruz a anunțat inițial că discursul dumnealui va avea doar 50 de cuvinte, acesta încheindu-se cu o multitudine de sfaturi și urări de bine. După aceea, șeful de promoție a adresat câteva cuvinte colegilor lui.

După discursuri, fiecare grupă s-a așezat în linie pentru urcarea pe podium, în ordine alfabetică. La unele grupe au fost patru persoane, la unele au venit aproape toți studenții, dar fiecare a primit diplomă de la domnul decan, a făcut o poză individuală și apoi cu întreaga grupă, în uralele celorlalți studenți prezenți. Câteva grupe și-au aruncat tocile în aer pentru o poză care să reprezinte cu adevărat un curs festiv.

Am întrebat-o pe Laura Velicescu, una dintre organizatoare, cum i s-a părut experiența: 

“Cursul festiv a fost probabil ultima chestie pe care am organizat-o în facultate, alături de Mălina (Dumitrescu). Am ajuns să facem lucrul ăsta în ideea de a marca finalul celor trei ani de facultate, deși cumva «all the odds were against this». E greu să aduni oamenii după ce le-ai spus că nu se mai poate face, deci a fost o provocare pentru amândouă, dar vreau să cred că cei ce au avut posibilitatea să ajungă s-au simțit bine și au făcut multe poze simpatice.

Ne-am dorit mult să aducem măcar o parte din generația noastră și câțiva profesori împreună în limita reglementărilor, desigur, cumva pentru ultima dată într-un context academic. Cred sincer că ne-a ieșit cât de bine s-a putut, pentru un “alt fel de curs festiv”, pentru emoțiile pe care le-am avut până în ultima clipă și pentru situația actuală. 

Congrats class of 2020, stay gorgeous & safe!”

Bianca Chirica, absolventă a aceste promoții, a acceptat de asemenea să ne împărtășească câteva gânduri: “Chiar mi-a plăcut mult!  Organizarea a fost super și rapidă, nu au fost probleme. Nu au fost discursuri lungi și plictisitoare, ci destul cât să primim sfaturi utile și să marcheze momentul. Și faptul că a fost în Grădina Botanică a creat o atmosferă mai relaxantă și mai intimă. Nu pot spune că a fost un eveniment emoționant, pentru că nu am mai mers la facultate în ultimul semestru și nu a fost un final brusc, dar a fost un mod frumos de a încheia studiile.”

La final, cum au venit cei trei ani de facultate, așa au și trecut, materiile le-am promovat, la petreceri am participat, iar amintirile pe care ni le-am creat și prieteniile formate ne-au modelat și ne-au ajutat să ne dezvoltăm și să devenim absolvenții de azi.

Mult noroc, Promoția 2020!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *