Resurse de învățat pentru materiile din anul I

O diferență semnificativă între liceu și facultate este modul de învățare și aprofundare a cunoștințelor. În timp ce majoritatea profesorilor din liceu te îndrumă și te ajută să înțelegi fiecare aspect din materia predată, cei din facultate te încurajează să lucrezi singur exercițiile propuse și să îți descoperi propriul mod de gândire și de abordare a conceptelor abia predate.

Libertatea de acest tip oferită în noul ciclu de studii este benefică în dezvoltarea aptitudinilor cognitive, necesare pentru a excela în domeniul pe care ai ales să îl urmezi. Totuși, de multe ori, aceasta poate părea copleșitoare, mai ales când vine vorba de lipsa îndrumării în studiat. Ce ne-a salvat pe mulți dintre noi din a pica examenele sunt resursele on-line care conțin explicații pentru neclaritățile noastre, adaptate la materia predată de profesorii noștri. Am adunat de la mai mulți studenți surse din care am învățat, majoritatea videoclipuri de pe Youtube, sperând că te vor ajuta și pe tine.

Matematică:

Cel mai probabil, te vei lovi de realitatea că Matematica predată aici nu prea are legătură cu materia din liceu: nu mai este vorba de reținerea unor formule, ci necesită o înțelegere aprofundată și destul de mult timp dedicat exercițiului.

  1. Pentru prima parte a materiei, poți găsi ajutor în videoclipurile celor de la 3Blue1Brown, seria “Essence of Linear Algebra“. Informația este explicată într-un stil vizual minimalist, foarte atrăgător și dinamic, acompaniat de explicații prin voce.
  2. Dacă preferi o prezență fizică, asemenea unui profesor care îți predă în timpul seminarului, poți să verifici conținutul lui Professor Leonard, care-și structurează materia în mod academic (tip american). Vei găsi informații și despre subiecte mai avansate, dacă ești curios, totul prezentat într-o manieră foarte energică, pentru a-ți capta atenția atunci cand te simți copleșit de volumul de informații.

Arhitectura calculatoarelor și sisteme de operare – ACSO:

Această materie conține cele mai multe subiecte noi introduse în acest an, iar, din această cauză, la primele cursuri sunt mari șanse să realizezi că te-ai uitat pe tavan jumătate de oră, fără să fi prins vreo informație de la lector. Încerci sa fii mai atent la cursuri, recuperezi materia și realizezi că este destul de accesibilă, poate chiar ajunge să îți placă.

Pentru aprofundare sau ajutor în învățare, credem că videoclipurile din playlist-ul “Course 1 Fundamentals of Computer Architecture” al lui Prof. Dr. Ben H. Juurlink îți vor plăcea. Acesta îmbină desenele grafice cu prezența fizică prietenoasă și îți oferă explicații surprinzător de clare, care îți vor răspunde la întrebări.

Structuri de date – SD:

Dacă nu ai prea învățat informatică în liceu, cel mai probabil această materie îți va da cea mai mare bătaie de cap. Aceasta este o prelungire a subiectelor predate la școală, dar informația este foarte densă, necesită multă imaginație și atenție pentru înțelegerea ei.

  1. În cazul în care un algoritm ți se pare imposibil de descifrat, un favorit pe care ți-l sugerăm este Abdul Bari, cu playlist-ul său “Algorithms“.  Acesta explică la tablă fiecare aspect al materiei predate la facultate și multe altele care-ți vor fi utile, precum și situațiile în care se folosesc, sau nu, anumiți algoritmi. Vei trece rapid peste accentul indian, iar după examene vei vrea să îi trimiți prin poștă o ofrandă.
  2. Cursul  “Data Structures” de la GeeksforGeeks este o combinație de text și imagini, informația fiind foarte bine structurată și delimitată, accesibilă în cazul în care vrei să revizuiești o lecție înainte de un test. Un mare avantaj este reprezentat de includerea secțiunii de transpunere a algoritmilor în cod (în fiecare limbaj popular) și chiar testarea acestuia, astfel încât să observăm aplicabilitatea lui.

Fundamentele Algebrice ale Informaticii – FAI:

În semestrul doi, vei avea în programă această disciplină derivată din Matematică, pentru care vei avea sentimente mixte: uneori ți se va părea foarte greu, uneori ciudat de ușor.

Pentru oricare din aceste stări, noi îți propunem un playlist făcut de un student care include videoclipuri din diferite surse, ordonate corespunzător după materia profesorului.

Sisteme de operare – SO:

Această materie o vei iubi sau o vei urî, iar asta depinde de cât de mult vei vrea să te folosești de libertatea de experimentare ce o implică – poți face multe lucruri practice cu ce vei învăța aici, din proprie inițiativă.

Cei de la Neso Academy îți pun la dispoziție playlist-ul “Operating System“, în care explică noțiunile pe care încă nu le-ai înțeles sau pe care vrei să le aprofundezi. Aceștia se folosesc de exemple și explică prin exerciții, printr-o grafică ce se aseamănă cu ce este prezentat în cursurile lectorului.

Programare orientată-obiect – POO:

Pe cât de grea este, pe atât de folositoare îți va fi în viitor. Această disciplină nu poate să “nu-ți placă”, ci trebuie să-i descoperi frumusețea – nu vei mai vrea să te desparți de ea. Dacă ești așa de copleșit de cantitatea de informație din cursuri sau de competitivitatea la seminare încât să fii de acord cu fraza de mai sus, atunci este timpul să-ți fie prezentată materia din altă perspectivă.

Videoclipurile din playlist-ul “C++“, pus la dispoziție de către The Cherno, îți explică importante concepte prin exemple și cod scris, astfel încât să înveți și din eventualele greșeli. Acesta combină scrisul cu apariția lui fizică, veselă și echilibrată, prin care explică programul, dar și ce se întâmplă în spatele acestuia – practic, cum funcționează codul. Astfel, te ajută să-ți imaginezi mult mai ușor cum se desfășoară anumite operații și cum să identifici greșelile mai rapid.

Acestea sunt câteva din multele resurse online de învățat pentru primul an de facultate, alese în funcție de similaritatea cu materia predată de către profesori și de ajutorul pe care ni le-a oferit. Deși îți sunt acum la îndemână, te sfătuim să te folosești în principal de notițele profesorilor, deoarece sunt structurate astfel încât să cuprindă toată materia pentru examene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *