Superstițiile Facultății de Informatică

Când vorbim despre o superstiție, de multe ori pățim să primim drept răspuns direct (poate chiar involuntar) o expresie mirată, susținută de o pereche de sprâncene ridicate și de cel puțin o interjecție, așa că reflexul ne impune să dăm explicații: „așa zicea mam’ mare când eram eu copil”, „da, e o vorbă de la noi din Moldova” sau „n-ai înțelege, nu ești la info”. Ziarul de ASII vine în ajutorul prietenilor tăi de la litere, economie sau medicină cu un articol care încearcă să detalieze cât mai pe îndelete superstițiile, miturile și vorbele pe care le auzim pe holurile (sau canalele de Discord ale) Facultății de Informatică Iași.

Începem cu două mituri mai populare printre programatorii în devenire, care, pentru că facultatea se aseamănă deseori cu un basm, au ca motiv principal cifra mistică trei: triada save-ului și la a treia rulare merge sigur. Primul dintre cele două se regăsește în multe alte domenii tehnice: lucrezi la un proiect de șapte ore fără pauză și vrei să te duci la baie? Pregătește două degete pentru sfântul CTRL+S și fii sigur că abuzezi de tastatură, mai exact în multiplii de trei, pentru că altfel, fie pică netul, fie trece pisica peste taste și reușește să îți închidă toate proiectele deschise (și știm cu toții că nu e numai unul…). A doua tradiție din această scurtă suită se explică singură: rulezi de o oră același cod și primești aceeași eroare de fiecare dată? Legea spune că trebuie să citești integral tot ce ai scris, să-ți zici în gând „asta ar trebui să meargă, totuși”, să-ți ții respirația și să apeși build a treia oară, în speranța că-ți convingi laptopul că proiectul trebuie predat mâine și că trebuie să meargă.

În dorința de a face cititorul să empatizeze cât mai mult cu următoarea superstiție, se propune următorul exercițiu de imaginație: mergi pe stradă și trece o pisică neagră prin fața ta înainte de un examen important. Îți păstrezi scepticismul și continui să mergi, sau ocolești „doar de data asta, că cine știe?” Pe același principiu merg și studenții FII: în ziua examenului nu trebuie să dai ochii cu profesorul titular de curs, pentru că îți citește în cearcăne faptul că ai adormit la cursul 5 cu o noapte înainte. Același lucru se întâmplă și în mediul online, știm cu toții că eviți să ții cursorul în dreptul chatului când e activ proful. Dacă-i apare cumva typing…?

Că tot vorbim de examene, nu ar trebui să uităm de faptul că orice student are o sală preferată în care să-și demonstreze talentele. Poate-n C309 ai trecut la toate restanțele sau poate C112 te-a blestemat cu cei mai atenți și mai ageri profesori (așadar, copiuțele tale nu mai aveau niciun folos), cert e că preferăm să ne vărsăm cunoștințele sub presiune într-un loc comod, în care nu ne deranjează nimeni (wink, wink).

În sfera mistică pe care o invocăm când vorbim despre superstiții intră și bine-cunoscuta practică a citirii în cafea. Dacă vrem să ne agățăm de o speranță, să aflăm câte ceva despre viitorul nostru sau pur și simplu să ne prefacem că avem control asupra ce se va întâmpla mai departe, nu putem refuza o astfel de oportunitate. Ce nu scrie în contractul pe care îl semnezi la înscrierea în facultate e că FII oferă în pachetul educațional și citirea zilnică în cafea: vine domnul Marius, cunoscut de mulți și sub pseudonimul de The CofFII Superhero și îți prezice faptul că vei fi dat afară din laborator dacă mai vii cu pahare cu băuturi fierbinți. 

Încă din antichitate datează una dintre cele mai cunoscute superstiții: nu trece pe sub o scară! Purtătorii oficiali de opinie ai Ziarului de ASII au tras concluzia că, în călătoria noastră intelectuală, trebuie să apucăm mereu calea care se îndreaptă în sus. Astfel, când vedem oportunitatea de a urca, cum putem să-i dăm cu șutul și să trecem pe sub ea? Cam la fel e și cu listele de bugetare la facultate, din acest motiv o să auziți că acei studenți mai experimentați (știți voi, cei din anul 5, anul 6…) mai scapă, din obicei, un „e, iar trec pe sub scară”. Să știți de la noi că asta înseamnă că au picat iar la taxă.

În încheiere, pentru că este și sezonul în care cuvântul „plagiator” apare de nenumărate ori în orice discuție, trebuie menționat faptul că, deși Facultatea de Informatică este plină de mituri, legende și superstiții, plagiatorul nu este una dintre ele. Astfel, sperăm că v-am făcut ziua mai bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *