Recomandări de filme și seriale

Deseori simțim nevoia de a scăpa de cotidian și de a ne bucura de noi lumi. Nu toți aleg să-și petreacă timpul liber citind diverse cărți, filmele și serialele fiind un mod cât mai eficient de a ne distrage. Ne deschid perspectiva, ne fac să îndrăgim felurite personaje și, cel mai important, ne fac să trăim intens fiecare moment.

Dacă doriți să aveți parte de o seară cât mai relaxantă, noi avem soluția: cinci filme și cinci seriale pe care le-ați putea îndrăgi.

  1. Film – Captain Fantastic (2016) 

Ben și Leslie Cash aleg să-și crească cei șase copii într-o pădure din Pacific Northwest. Devotați și doritori să le ofere o educație cât mai eficientă și inedită, aceștia au un contact cât mai mic cu civilizația. Bazându-se pe legile pădurii și pe instinctul de supraviețuire, familia trăiește armonios. La un moment dat, liniștea le este tulburată, iar copiii sunt nevoiți să dea piept cu lumea reală. Împreună cu tatăl lor, pornesc într-o nouă misiune care îl va face pe Ben să își reevalueze calitățile de părinte.

Filmul aduce o pată de culoare asupra viziunii artistice fie că vorbim de jocul actorilor sau muzica de fundal. Actorii, ce își joacă rolurile cu verosimilitate, câștigă și foloase după munca depusă, performanța lui Viggo Mortensen în acest film fiind nominalizată atât la premiile Oscar, cât și la Globurile de Aur. În ceea ce privește coloana sonoră, cântecele sunt îmbinate armonios, iar dacă ești fan Guns `N Roses, vei avea parte de o surpriză plăcută.


2. Serial – The 100 (2014-2020) 

Cu 97 de ani în urmă, Pământul a fost distrus de un război nuclear, iar oamenii rămași au ajuns să locuiască pe o imensă stație spațială numită „Arca” pentru a putea supraviețui. După acești 97 de ani, locuitorii „Arcei” decid să trimită 100 de tineri pe Pământ, în speranța de a repopula planeta, dar neștiind pericolele pe care urmează să le înfrunte. Odată ajunși, stabilesc un sistem fără reguli, care nu se dovedește prea eficient, dându-și seama că nu sunt singuri acolo.

Serialul este inspirat de cărțile cu același nume. Fun fact: coloana sonoră este în mare parte inspirată de jocurile video Fallout.

3. Film – I Origins (2014)  

Știai că fiecare pereche de ochi ascunde nenumărate mistere? Un biolog molecular pornește într-o nouă călătorie în ceea ce privește lumea geneticii. De mic copil, Ian Gray, a căzut în mrejele unei obsesii. Dorința sa de a urmări evoluția ochiului uman îl împinge către cunoaștere. Descoperirile sale lasă urme profunde asupra cariere sale, dar și asupra vieții personale.

Filmul are ca motive centrale numărul 11 și învierea. Filmele lui Mike Cahill (Another Earth – 2011 și I origins) pornesc de la motive psihologice și universale. Ploturile ambelor filme nu dezamăgesc și aduc la suprafață dorința de cunoaștere.

4. Serial – Lie to Me (2009 – 2011)

Ți-ai dorit vreodată să știi ce se ascunde în spatele unui gest facial, fie el cel mai subtil? Dr. Lightman știe toate secretele gesturilor și își poate da seama mai repede decât oricine dacă cineva minte. Acesta se confruntă cu multe cazuri (chiar și guvernamentale), unele mai anevoioase decât altele, dar, împreună cu echipa sa, reușește mereu să descopere până și cele mai încâlcite minciuni. Ce zici? Ai vrea să fii și tu „citit”? 

Serialul a fost nominalizat în 2009 pentru un premiu Primetime Emmy. Ce e destul de interesant e faptul că. majoritatea actorilor serialului, pentru a se pregăti pentru scenele intense, au urmat înainte de începerea serialului un curs  despre microexpresii.

5. Film – Nocturnal Animals (2016)

Filmul, câștigător al unui Glob de aur, o prezintă pe Susan Morrow, deținătoare a unei importante galerii de artă, care primește de la fostul ei soț, Tony, un manuscris. Cartea, cu un plot puternic și mistuitor, prezintă cum vacanța unei familii ia o întorsătură drastică. Parcurgerea operei, violentă și mortală, îi readuce lui Susan amintiri ale primei căsnicii. Demonii ei ies la suprafață, iar ea este nevoită să înfrunte consecințele dureroase. 

Coloana sonoră a filmului este compusă în totalitate de către Abel Korzeniowski, un compozitor polonez. Aceasta îmbină muzica clasică cu cea modernă, aducând un val de originalitate și profunzime asupra filmului. Fun fact: filmul este regizat de către designerul Tom Ford și reprezintă a doua colaborare între regizor și compozitor, după filmul A Single Man.

6. Serial – Gossip Girl (2007 – 2012)

Într-o lume normală, la o școală de elită, există cineva care e la curent cu toate bârfele. Chiar dacă nimeni nu-i știe identitatea, primește de la toți cele mai picante detalii despre Serena, o tânără frumoasă care face parte dintr-o familie de elită din Manhattan, și prietenii ei (și nu numai) și le împărtășește cu toată lumea prin intermediul blogului ei/lui. Multe prietenii sunt stricate și multe scandaluri sunt începute din cauza blogului pe care îl are Gossip Girl. Asta nu oprește această persoană să posteze despre toată lumea, nici măcar atunci când cele mai mari „atracții” ajung la facultate.

Serialul este realizat după cărțile autoarei Cecile von Ziegesar. Pe lângă serial, cărțile au inspirat și crearea unei versiuni manga, dar și a unui serial turcesc. Anul acesta s-a anunțat și un reboot pentru serialul original. 

7. Film – Wind River (2014)

În rezervația de nativi americani Wind River este descoperit corpul înghețat al unei tinere, Natalie. O tânără agentă FBI este trimisă să descopere ce s-a întâmplat cu adevărat. Cory, cel ce o găsește pe Natalie, i se alătură în anchetă. În căutarea făptașului, el retrăiește, inevitabil, clipe dureroase ale propriului trecut. 

În ceea ce privește chimia dintre personaje, aceasta este cât se poate de verosimilă. Nu este prima dată când Elizabeth Olsen (agenta FBI) și Jeremy Renner (Cory) apar într-un film împreună. E posibil să îi cunoașteți sub numele de Scarlet Witch a.k.a Wanda Maximoff și Hawkeye a.k.a Clint Barton din filmele Marvel.

8. Serial – Legacies (2018 – )

Spin-off al serialului The Originals, Legacies aduce o nouă pată de culoare lumii supranaturalului împreună cu Hope Mikaelson, fiica lui Klaus Mikaelson. Vârcolac, vampir și vrăjitoare – toate într-o singură persoană: Hope. Într-o școală care adună laolaltă mai multe specii supranaturale, te poți aștepta la orice, de la blesteme din străbuni, la creaturi care vor răzbunare. Orice ar fi, Hope și prietenii ei reușesc să le facă față până și celor mai mari dușmani ai lor.

Fiind un spin-off al unui spin-off, Legacies readuce câteva personaje atât din The Vampire Diaries, cât și din The Originals. Astfel, avem șansa să aflăm ce s-a întâmplat cu anumite personaje din serialele mai vechi.

9. Film – După dealuri (2012)

Deținător al premiilor pentru Cea mai bună actriță și Cel mai bun scenariu de la Cannes, filmul, inspirat de o poveste reală, exorcizarea de la mănăstirea Tanacu, prezintă povestea a două femei care au crescut împreună într-un orfelinat. Ajunse la vârsta maturității, Alina și Voichița încep o relație. Eventual cele două sunt nevoite să plece pe drumuri separate. Alina pleacă în Germania, iar Voichița se retrage către o mănăstire. Cele două se reîntâlnesc, însă revederea nu este la fel de dulce.

Filmul face parte din așa numitul „Romanian New Wave” care a început în anul 2004. Cristian Mungiu, regizorul filmului, este un veteran de seamă al acestei mișcări. Este singurul regizor român care a câștigat o nominalizare la Globurile de Aur pentru „4 săptămâni, 3 luni și 2 zile”, iar „După dealuri” este singurul film românesc care a ajuns pe lista scurtă de la Oscaruri (nouă filme din care, ulterior, se aleg cinci) pentru „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

10. Serial – Stranger Things (2016 – )

Un grup de patru prieteni își petrec noaptea ca de obicei, jucând jocul lor preferat: „Dungeons & Dragons”. Nimeni nu ar fi știut că aceea va fi noaptea când unul dintre ei va dispărea. În timpul căutării lui de către toți cetățenii orașului, cei trei prieteni rămași dau peste Eleven, o fată care se dovedește a avea puteri telepatice. Aceasta a reușit să scape din laboratorul unor oameni de știință care doreau să-i folosească puterile. Cu ajutorul ei, nu numai că reușesc să-și găsească prietenul pierdut, dar rezolvă și multe mistere supranaturale din orașul lor.

Serialul a fost nominalizat de patru ori la Globurile de Aur, dar nu a câștigat niciodată. Dacă vrei să asculți „the theme song”, avem pentru tine un cover în stilul trupei Tame Impala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *